Дигиталните валути станаха привлекателна цел за киберпрестъпниците, като създадоха и печеливш нов пазар за компаниите, които се борят с тях, разказва Bloomberg.

За по-малко от десетилетие, хакери са откраднали 1,2 милиарда долара в bitcoin и конкурентната ether, казва Лекс Соколин, директор в Autonomous Research LLP. Ако пресметнем сумата според цените на криптовалутите в края на 2017 г., когато те поскъпнаха рязко, откраднатото е доста повече.

"Изглежда хакването на криптопортфейли е индустрия, която носи 200 милиона годишно", казва Соколин.

И още нещо: кражбата на криптовалути е донесла загуби за общо 11,3 милиарда долара на компании и правителства заради загубени приходи от данъци, смята Сюзан Юстис, CEO на WinterGreen Research.

Записите в блокчейна са публични, което ги прави по-трудни за промяна. И някои смятат, че те са супер сигурни. Но в много случаи те блокчейн не е по-сигурен от който и да е друг софтуер, казва Мат Суич, който управлява компанията Comae Technologies, занимаваща се именно със сигурността на технологията под bitcoin и други криптовалути.

Пазарът за софтуер, хардуер и услуги, които осигуряват безпроблемната и сигурна работа на блокчейн ще порасне до 355 милиарда долара, смята WinterGreen. През 2017 г. сумата бе 259 милиона долара.

Хакери откраднаха 17% от активите на борса за bitcoin

Хакери откраднаха 17% от активите на борса за bitcoin

Кого подозират?