Шеметната надпревара в сферата на платформите с изкуствен интелект навлезе в нова фаза. В рамките на няколко часа Microsoft и Adobe обявиха предварителни версии на своите системи за генериране на изображения. Bing Image Creator и Firefly дават заявка за висококачествено визуално съдържание според нуждите на потребителя.

Каква е ситуацията на пазара: AI генераторите на изображения създават картини по описание, като за целта са "обучени" върху огромни масиви от снимки и визии. Този вид платформи придобиха по-голяма популярност с DALL-E на известната компания OpenAI. В момента масово се използват и комерсиалната MidJourney и Stable Diffusion, която е с отворен код и потребителите имат възможност да я инсталират на компютрите си и да правят прецизни настройки.

Снимка 611272

Източник: Явор Николов / Bing Image Creator

Настоящото равнище на AI моделите позволява те да се използват за изготвянето на различни илюстрации, но според много експерти бързият им прогрес ще ги направи подходящи и за някои задачи, които до момента са единствено в полето на фотографията и графичния дизайн.

Изкуственият интелект става все по-обсъждана тема

Изкуственият интелект става все по-обсъждана тема

Ръководители и анализатори споменават все по-често AI

Какво предложи Microsoft: Bing Image Creator е естественото продължение на чат бота на търсачката на Microsoft. Той е базиран на допълнително доразвита версия на вече споменатия DALL-E, което не е изненадващо, тъй като MS инвестира милиарди в OpenAI, а и версия на изкуствения интелект се използва в онлайн приложението за дизайн Microsoft Designer, което е в бета версия.

Снимка 611275

Източник: Явор Николов / Bing Image Creator

Видимо качеството на генерираните изображения е високо - при еднакво описание Bing се справя по-добре от онлайн системите, които използват Stable Diffusion и не дават възможност за фина настройка. Генерираните изображения са големи (1024х1024 пиксела), като от Microsoft са се погрижили за това да не претоварват системите си - всеки потребител има право на определен брой "бързи" рендирания седмично (при тестовете на Money.bg бройката беше 25), след изчерпването на които ще се наложи да се чака повече.

Снимка 611273

Източник: Явор Николов / Bing Image Creator

При описанията има осезаем опит за контрол от страна на Microsoft - определени думи изпращат написаното за преглед с цел да се провери дали не нарушава правилата. Също така генерираните изображения имат малък воден знак, за да е ясно, че са продукт на изкуствения интелект.

Снимка 611277

Интерфейсът е максимално опростен и на практика целият контрол върху изображението е само чрез подаденото описание. Това не е изненадващо, тъй като в следващите дни се очаква генерирането на изображения да стане достъпно и в рамките на разговор с чатбота на търсачката на Microsoft - Bing.

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

А какво е положението при доставчици на "облачни" AI услуги

Как Adobe влиза в AI битката: Като един от най-големите играчи в сферата на креативния софтуер през последните 30 години, Adobe очаквано направиха и своя платформа с изкуствен интелект. Adobe Firefly ще има множество функционалности, като към момента в бета версия са функционалност за генериране на изображения по описание и такава за стилизиран текст (представете си WordArt от XXI век).

Снимка 611559

Източник: Явор Николов / Adobe Firefly

За разлика от останалите на пазара, създателите на Photoshop имат дългогодишни отношения със създателите на визуално съдържание и затова за тях е важно да не се стига до скандали около изображенията, с които е "обучен" изкуственият им интелект (подобни казуси със Stable Diffusion и MidJourney вероятно ще се решават в съда). Adobe са използвали за целта само картини и снимки, които са лицензирани, без авторски права или включени в собствената им колекция от илюстрации.

Снимка 611276

Демонстрациите на интерфейса на Firefly показват и че той ще предлага доста възможности, но в по-лесна форма в сравнение с някои от конкурентите си - визуалните стилове ще са в падащи менюта и няма да се налага да се въвеждат ръчно параметри. Включително ще може да се "ремиксират" вече създадени AI творби.

Снимка 611558

Източник: Явор Николов / Adobe Firefly

Тъй като това е Adobe и от вече десетилетие компанията е синоним на креативна екосистема, Firefly ще се интегрира в останалите продукти на компанията, включително и Photoshop. Ще има възможност даже да го "тренирате" върху собствените си творби, за да може той да се превърне във ваш помощник.

Към момента достъпът до Adobe Firefly е само с покана, като достъпна за потребителите е само версията, която работи в браузъра.

Снимка 611557

Източник: Явор Николов / Adobe Firefly

Версията, която Money.bg тества, като интерфейс е много близо до завършен продукт. Голям плюс за новите потребители е, че различните стилове, материали, начини на осветление и т.н. могат да се избират от меню. След като сте генерирали първите си 4 варианта на изображения, Firefly ще ги модифицира според корекциите, които посочите - докато специално не поискате нови варианти.

Самото качесто на картините все още оставя доста място за подобрения, но вероятно бета тестването ще помогне и за по-добра работа на алгоритъма - все още човешките лица са много несъвършени, а и в по-комплексните композиции се появяват странни детайли.