Изкуственият интелект става все по-обсъждана тема в инвестиционните среди. Споменаването на изкуствен интелект в тримесечните конферентни разговори за печалбите в САЩ е нараснало със 75% досега тази година, въпреки че броят на компаниите, които се позовават на технологията, почти не се е промени, установява анализ на MarketWatch.

Усещате ли, че чувате много повече за изкуствения интелект през 2023 г.? Анализът на MarketWatch показва, че вероятно е така, въпреки че споменаванията на технологията идват от приблизително същия брой източници.

Броят на споменаванията на AI в конференциите за корпоративни печалби е скочил с повече от 75% досега тази година в сравнение със същия период на 2022 г., според анализ на MarketWatch на данни от транскрипции на AlphaSense/Sentieo за компании на стойност поне 5 милиарда долара.

Темата за AI се появи в приблизително в 280 от тези отчета през 2023 г., сравнимо с това, което се наблюдаваше през същия период преди година. Но ръководителите стават все по-затаени в дискусиите си по темата, с 1770 споменавания на AI или изкуствен интелект досега тази година, спрямо 1006 миналата година. Тези преброявания включват също препратки от анализатори, които задават въпроси относно AI.

Разглеждайки по-широка група компании, включваща по-малки такива, през февруари 2023 г. се наблюдава рекорден брой конференции за печалби, които обсъждат изкуствения интелект, въпреки че този растеж все още не се доближава до увеличаването на броя на споменаванията. Имаше 488 преписа, в които се споменава AI през февруари, надминавайки 440 от ноември 2021 г. с близо 11%.

Дискусията за изкуствен интелект продължава да става все по-глобална, според Ник Мейзинг, директор по изследванията в AlphaSense/Sentieo. Освен това, той обхваща повече индустрии, тъй като търговците, компаниите за недвижими имоти и медицинските предприятия намират нови приложения.

Колкото и изкушаващо да е информирането на инвеститорите за участие в гореща тенденция, компаниите са предупредени да стъпват внимателно със споменаването на AI. Адвокат на Федералната търговска комисия наскоро предупреди, че компаниите няма да могат да се измъкнат с "неоснователни претенции" за продукти с "активиран AI".

AI манията пристигна след публичното пускане на OpenAI на ChatGPT, генеративен AI чатбот, който показа на повече хора какво може да се направи с изкуствен интелект. Акции, които могат да претендират за силен ангажимент към AI, бяха възнаградени на фона на шума: C3.ai поскъпна с повече от 150% досега тази година, а BigBear.ai Inc. добави близо 385% към стойността си.

AI също се появява често при конференциите за печалби от технологии от много по-големи имена досега тази година. Ръководителите на компанията майка на Google Alphabet Inc., Broadcom и Nvidia бяха сред най-разговорливите по темата.

Темата за изкуствения интелект се появи 62 пъти по време на конференцията за печалбите на Alphabet в началото на февруари, което е повече от два пъти в сравнение с година по-рано, тъй като компанията майка на Google искаше да увери инвеститорите в своята мощ на ИИ след като конкурента му Microsoft инвестирани в OpenAI и интегрира услугите му."

AI е най-дълбоката технология, върху която работим днес", каза главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай в началото на разговора, според препис, предоставен от AlphaSense/Sentieo. "Нашите талантливи изследователи, инфраструктура и технологии ни правят изключително добре позиционирани, тъй като AI достига инфлексна точка."

Ръководители и анализатори споменаха AI 88 пъти в разговора за печалбите на Nvidia в края на февруари, спрямо все още значителните 69 пъти в съответния разговор през 2022 г.

Главният финансов директор Колет Крес също нарече "инфлексна точка" за AI. "Приложенията Generative-AI ще помогнат на почти всяка индустрия да прави повече по-бързо", каза тя.

Имаше също така голямо развитие в дискусията за AI на последната конференция за приходите на Broadcom, като участниците повдигнаха темата 47 пъти, в сравнение със само седем пъти във всички обаждания за печалбите, които компанията проведе през 2022 г., според данни на AlphaSense/Sentieo.

Имаше и много споменавания от компании извън технологичната индустрия, като от Range Resources Corp., компания за природен газ."

Попитах ChatGPT няколко въпроса за България – ето какво отговори!

Попитах ChatGPT няколко въпроса за България – ето какво отговори!

Определено информацията на чат-бота за родните компании изостава (във времето)

През миналата година Range тества пилотно използването на изкуствен интелект в нашите производствени операции", каза главният оперативен директор Денис Дегнер. "Работейки съвместно с нашия доставчик на AI технология, беше създаден алгоритъм за наблюдение на производството на кладенци и извършване на автоматизирани промени в периметрите в рамките на нашата логика на потока, които подобряват производството и намаляват времето за престой."

Това бяха първите споменавания на AI при конференция за резултатите на Range след еднократно споменаване през 2017 г.

Изпълнителният директор на Dine Brands Global се позова на приложение за център за обаждания с изкуствен интелект още през 2021 г., в това, което тогава беше единственото споменаване на технологията в една от конференциите за приходите на компанията майка на Applebee до този март, когато главният изпълнителен директор Джон Пейтън обсъди случай на употреба, свързан с членовете на програмата за лоялност."

Рекорд: ChatGPT събра 100 000 000 потребители за два месеца

Рекорд: ChatGPT събра 100 000 000 потребители за два месеца

Microsoft започна да интегрира изкуствения интелект в Teams

Добавяме изкуствен интелект и прогнозни анализи, за да им помогнем да им препоръчаме каква да бъде следващата им покупка", каза той.

Майкъл Манелис, главен оперативен директор на апартаментния мениджър Equity Residential, успя да се промъкне в тангенциална препратка към AI при обсъждането на по-бавното възстановяване на пазарите в Сиатъл и Сан Франциско."

И двата града остават центрове на технологичната индустрия и споделят предприемаческия дух, който ще продължи да инкубира следващата голяма идея, било то изкуствен интелект или други иновации, които откриваме, че променят живота ни след десетилетие", каза той по време на последния конферентен разговор за печалбите.

Equity Residential беше по-разговорлив за AI при предишни конференции, като в предишни години ръководителите споменаха, че компанията използва изкуствен интелект в комуникациите с потенциални клиенти.

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

ChatGPT се превърна в любимо средство за задаване на въпроси сред милиони потребители

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.