Независимо колко дълга и сложна буквено-цифрова комбинация използвате за паролите си, има шанс те все пак да не са достатъчно сигурни. Повечето хора използват пароли с минимална сложност, които са свързани с тях (рождени дати, имена на близки хора, прякори и др.) и се помнят лесно.

Много често те използват еднакви пароли за профилите си в множество сайтове, рядко ги променят (освен ако не са принудени) и ги крият на много очевидни места.

Най-често срещаните в интернет пароли, които никога да не ползвате

Най-често срещаните в интернет пароли, които никога да не ползвате

Списъкът за 2017-а

Тъй като всеки начинаещ хакер би могъл да проникне в подобни профили на повечето платформи, собственикът им се нуждае от допълнителна защита. Добър вариант за това е YubiKey 5 (цената му започва от 45 долара на yubico.com). Това криптирано устройство е уникална система за двуфакторно удостоверяване, която ще ви помогне да подсилите онлайн сигурността си.

Ако "двуфакторно удостоверяване" ви звучи непонятно, ето основните неща: Когато влизате в сайт с два фактора от ново устройство, въвеждането на парола задейства изпращането на произволно генериран код, който трябва да въведете, за да влезете успешно в профила си. На пръв поглед изглежда съвсем просто и безопасно - няма телефон, няма код.

Как да изберем силна парола и да защитим акаунтите си онлайн?

Как да изберем силна парола и да защитим акаунтите си онлайн?

Съветите на експертите

Но всичко цифрово в крайна сметка може да бъде хакнато, а кибер престъпниците вече прилагат хитри начини да получават достъп до текстови кодове и пароли, пише Wall Street Journal.

Какво е различното при YubiKey и неговия конкурент - Google Titan (50 долара от store.google.com). Трябва да ги държите в ръка и да ги свържете физически с устройство, преди да имате достъп до онлайн акаунти, независимо дали става дума за свързване към USB порт или притискане към смартфон (което активира ключа чрез системата NFC).

Можете да носите устройството на ключодържателя ви

Източник: Google

Можете да носите устройството на ключодържателя ви

Двете устройства са малки и можете да ги носите на ключодържателя си, заедно с ключовете за дома и колата ви, но те автоматично удостоверяват сайтовете, които посещавате.

Всеки път, щом кликнете върху "влизане" и въведете паролата си, ключът създава еднократен криптографски код, който се свързва със сайтa, завършвайки процеса. Без този ключ паролите ви не работят нито вас, нито за някой, който се опитва да проникне в профила ви.

Как да създадете супер сигурна парола? Ето няколко трика

Как да създадете супер сигурна парола? Ето няколко трика

И то полезни

Процесът отначало е леко досаден, тъй като трябва да регистрирате ключа на всеки сайт - прост, но еднообразен процес, когато се повтаря отново и отново. След това винаги, щом разполагате с ключа, можете да сърфирате из интернет на всеки компютър или устройство по обичайния начин.

Но какво се случва, ако изгубите ключовете си? "Това е затруднение", казва Матю Грийн, доцент по компютърни науки в Университета "Джон Хопкинс".На теория вие сте най-сигурни, ако ключът е задължителен за достъп до даден сайт. "Но ако бъде изгубен или откраднат, значи изведнъж сте заключени отвън".

Защо вашата парола в интернет не е достатъчно сигурна и как да промените това

Защо вашата парола в интернет не е достатъчно сигурна и как да промените това

Съветите на експерти

Можете да държите резервен ключ на сигурно място или да отпечатате резервни кодове за спешни случаи (намиращи се в менютата за настройки за защита), които ще ви помогнат да получите достъп до заключен профил. В противен случай може да бъдете блокирани с дни, докато не успеете да потвърдите самоличността си и да зададете нова парола.

С изключение на този сравнително огромен недостатък ключовете са най-безопасният начин за сърфиране в мрежата. Поне засега.