Microsoft отложи края на операционната система Windows 7, като удължи срокай на живот срещу платена поддръжка, която компанията предоставя на корпоративни потребители.

Компанията първоначално планираше да прекрати напълно поддръжката на Windows 7 през 2020 година. Но сега удължи този срок с две години - корпоративните потребители ще могат да разчитат на платена поддръжка, вкл. обновления на сигурността, до януари 2023 г. Промяната касае версии Windows 7 Professional и Enterprise, информира TechNews.bg.

Корпоративни клиенти на Windows 7, които по една или друга причина все още не се решават да преминат към актуална версия на Windows 10, ще получават разширени ъпдейти на сигурността (Extended security updates - ESU) в продължение на още две години след изтичане на първоначално обявения срок.

Microsoft ще доставя ESU срещу заплащане, като цената на услугата ще се покачва всяка година. Клиентите ще трябва да плащат поотделно за всяко устройство с Windows 7. Потребителите на Windows 10 Enterprise и Education ще ползват отстъпки при придобиване на Windows 7 ESU.

Потребителите на облачната услуга Microsoft Office 365 Pro Plus, които са платили за ESU, ще могат, както и по-рано, да ползват данните от офис пакета в Windows 7.

Въпреки стремежа на Microsoft да прехвърли клиентите си по-бързо към Windows 10, все още огромен брой потребители използват Windows 7. По данни на NetMarketShare, макар и остаряла, Windows 7 е най-популярната десктоп платформа с дял от 42% при РС-тата.