Южна Корея е първата страна, която ще пусне в търговската мрежа 5G услугите от ново измерение, като внедрява най-новата технология със смартфона Samsung Galaxy S10 .

Една от страните с най-голямо производство на смартфони се състезава с Китай и САЩ да направи 5G технологията достъпна за потребителите, пише Reuters. Южна Корея се надява иновацията да е пробив в области като интелигентните градове, автономните автомобили и да стимулира икономическия ѝ растеж.

"От особено значение е, че южнокорейските телекомуникационни компании предоставят услуги и мрежи, отговарящи на стандарта, наложен от клиентите по отношение на скоростта и качеството", каза Рей Янг, изпълнителен директор на най-големия мобилен оператор в страната SK Telecom.

По думите му 5G технологията ще промени игралната индустрия, тъй като игрите ще са съвсем достъпни на смартфоните, защото вече забавянето ще е минимално.

Технологията е 20 пъти по-бърза от позната 4G мрежа и е по-добрия вариант за поддържането на изкуствен интелект и виртуална реалност с ниска латентност.

Кои държави и компании водят в състезанието за 5G?

Кои държави и компании водят в състезанието за 5G?

В очакване на технологията от ново поколение

Южнокорейските телекомуникационни доставчици са похарчили милиарди за меркетинг на новата технология и това е дало резултати. SK Telecom показа първите си клиенти на 5G услугата, от които K-pop звезди и златен олимпийски шампион.

SK Telecom работи с "мемори чипове", правени в нейното подразделение SK Hynix, с което могат да изградят силно дигитализирана фабрика, използвайки 5G технологията. До края на 2019 година мобилният оператор, който има 27 милиона потребители, очаква клиентите на 5G услугата да стигнат до 1 милион.

Друг по-малък оператор на южнокорейския пазар KT Corp се очаква да предложи план с четиригодишни вноски, за да могат потребителите да купят и изплащат 5G устройства.

Samsung беше първият производител, който представи 5G телефон през февруари, а именно Galaxy S10. По-малката южнокорейска компания LG също планира да пусне своя 5G смартфон по-късно този месец.

Очаква се първите 5G услуги за потребителите в САЩ да бъдат достъпни в два града на 11 април, предоставени от телекомуникационния конгломрат Verizon.