Добре управляваният голям завод е от съществено значение за успеха на всяка компания. Когато на едно място се произвежда голям обем продукция, това намалява разходите на компанията, въпреки факта, че такива гигантски фабрики изискват големи инвестиции както за изграждане, така и за поддръжка и модернизация на съоръженията.

По-долу ще разкажем за 9-те най-големи заводски комплекси в света.

Снимка 333592

Източник: Airbus

Завод Jean-Luc Lagardera

Заводът Jean-Luc Lagardera се използва главно за краен монтаж при производството на струващия 430 милиона долара Airbus A380 с 800 пасажерски места. Заводът се намира във френския град Тулуза (Toulouse-Blagnac)

Монтажната линя е с дължина 470 метра и обхваща площ от 122 500 квадратни метра.

Части от Airbus A380 се произвеждат на различни места, включително в Испания, Великобритания, Германия и Франция. След това тези части се докарват до завода "Жан-Люк Лагардер" за окончателно сглобяване.

Сглобеният въздушен лайнер се тества в същата фабрика. С обща площ от 200 хектара, предприятието включва, пълномащабен завод за производство на самолетно гориво, 20 хектара писти, както и ресторанти на компанията.

Снимка 458272

Източник: flickr

Склад за вносни стоки на Targets

Target е втората по големина търговска верига в САЩ, така че компанията се нуждае от огромен склад за вносни стоки. От всички складове в търговската мрежа, Targets Import Warehouse е най-големият и обхваща обща площ от 185 800 квадратни метра.

Компанията изгради този склад, за да разпределя и доставя стоките до своите вътрешни дистрибуционни центрове. Разбираемо е защо компанията се нуждае от такава голяма сграда за тази цел: веригата Target има 1934 магазина, разположени в цяла Северна Америка. Магазините постоянно се нуждаят от нови доставки, така че потребителите да са винаги доволни. Освен този, компанията има още три склада, въпреки че те не са толкова огромни като този.

Снимка 455483

Източник: iStock

Монтажен завод Belvidir

Монтажният зовод Belvidir се намира в Илинойс, САЩ. Той е собственост на комапнията Chrysler, която произвежда марки автомобили като Jeep Compass, Jeep Patriot и Dodge Dart. Също така автомобили, които вече не се произвеждат, като Dodge Caliber, Chrysler Imperial, Dodge Dynasty, Chrysler New Yorker и Plymouth Neon, също бяха сглобявани в тази фабрика.

Заводът заема площ от 330 хиляди квадратни метра. метра, дължината му е 700 м, а широчината му е 300 метра. Разположена е на територията на 114 хектара. Работната сила се състои главно от промишлени роботи, от които повече от 780 има само в цеха за оборудване на купетата.

Снимка 314488

Източник: Mitsubishi

Заводът на Mitsubishi Motors в Северна Америка

Създаден през 1981 г., заводът на Mitsubishi Motors в Северна Америка е построен за производство, продажба и проучване на автомобилната марка Mitsubishi в САЩ, Мексико, Карибите и Канада. Предприятието има добре организирана мрежа от над 700 търговци на автомобили.

За да увеличи продажбите си в Съединените щати, компанията построи огромна фабрика с площ от 220 хиляди квадратни метра, където произвеждат основно модела Mitsubishi Outlander.

Освен това тук се сглобяват и други модели на марката като Mitsubishi Galant, Eclipse, Eclipse Spider, Endeavor и Chrysler Sebring. Тази гигантска фабрика се намира в град Нормал, щата Илинойс.

Снимка 319813

Източник: Boeing

Монтажният завод на Boeing в Eверет

В американския град Еверет се намира монтажният завод на Boeing. Сградата на фабриката, където се сглобяват самолети Boeing 747, 767, 777 и 787, има рекорден обем от 13,3 милиона кубически метра.

Размерът на завода Boeing е наистина потресаващ: височината на сградата е 40 метра, обхваща площ от над 50 хектара и около обем от близо 15 милиона кубически метра.

Под същия покрив, освен монтажни цехове и хангари, има не само пожарна и охранителна част, железопътна гара, магистрала, пречиствателна станция, но и медицински център, детска градина, банков клон и повече от 20 кафенета.

Създадени са много удобни условия за работа, защото повече от 70 хиляди души се трудят ежедневно в завода. Дейността им е разделена на няколко смени.

Сглобяването на един самолет от стария модел Boeing 737 отнема 11 дни, а на новия Boeing 787 Dreamliner - не повече от три дни, тъй като основните агрегати и компоненти се доставят до завода в завършен вид с камиони или влакове.

Снимка 426068

Източник: www.tesla.com

Заводът на Tesla

Заводът Tesla е разположен на 150 хектара земя във Фремонт, Калифорния.

Фабриката се състои от две основни производствени линии. В момента една линия е посветена на Model S, докато втората отговаря за Model X. Като цяло, производствената линия на Tesla е оборудвана с повече от 150 роботи.

Като цяло Tesla произвежда около 1 000 седана Model S седмично и в близко бъдеще ще увеличи производството на Model X.

Общата площ е 1 500 000 квадратни метра, от които на 510 хил. кв. м е разположена основната сграда, в която става финалното сглобяване на автомобилите.

Снимка 447843

Източник: iStock

Пазар за цветя в Алсмер, Нидерландия

Днес, както и в началото на XX век, икономиката на Алсмер се базира почива върху отглеждането на цветя и последващата им продажба.

Плодородната почва, развитото селско стопанство и технологии, както и близкото летище Схипхол допринасят за бързата доставка и изпращане на цветя до международните пазари.

Мястото на търга, който се провежда в Алсмер, обхваща площ от около 720 хиляди квадратни метра, а над 80% от всички сделки се извършват от чуждестранни купувачи. Годишният доход от продажбата на цветя и техния разсад е в размер на 1 милиард 600 хиляди евро.

Снимка 268531

Източник: kolesa.ru

Заводът на Hyundai в Улсан, Южна Корея

Заводът в гр. Улсан е основният завод на Hyundai и най-големият автомобилен завод в света. Гигантският промишлен комплекс обхваща площ от 5 хиляди хектара и се състои от пет автономни производствени единици.

Във фабриката работят над 34 хиляди души, които произвеждат 6 хиляди коли на ден.

Комплексът разполага със собствено пристанище, където едновременно могат д а акостират едновременно три кораба с водоизместимост 42 хиляди тона. Заводът стана родоначалник на цялата автомобилна индустрия в Корея и включва собствена пожарна станция, болница и служба за сигурност.

Снимка 411549

Източник: GettyImages

Заводът на Volkswagen в Волфсбург

Той е едно от най-големите производствени предприятия в света от гледна точка на площ - почти 6,5 милиона квадратни метра.

Около половината от 120-хилядното население на германския град Волфсбург работи в завода на Volkswagen. Около 54 хиляди служители създават автомобили за Европа, Япония и други страни, от които 44 хиляди са промишлени работници.

За година тук се сглобяват 800 хиляди автомобила, всеки ден 3,8 хиляди нови автомобила Volkswagen се спускат от монтажната линия. В завода се работи на три смени: първата започва в 6:30 часа, втората в 14:30 ч. и третата в 22:30 часа.