Airbnb оповести, че първичното ѝ публично предлагане, за което се говори от месеци, все пак ще се случи, само че то ще е конфиденциално, предаде Techcrunch. Този ход означава, че тя вероятно ще стане публична по-скоро от очакваното, смятат анализатори, като прогнозата е, че това ще се случи до края на годината.

През тази седмица броят на запазените нощувки в платформата за пръв път от началото на март досега надхвърли 1 млн. дневно, което се прие като сигнал за постепенно възстановяване на туризма, въпреки че много западни икономики все още не са размразени. Анализаторите също са на позитивно мнение за представянето на компанията.

"Ако Airbnb наистина е подала документи за първично публично предлагане, това означава, че сегашните ѝ резултати са достатъчно добри", посочват от Techcrunch. "Въпросът сега е дали данните за второто тримесечие са били толкова добри, че да я насочат към фондовия пазар, или компанията ще пробва да представи позитивни резултати за първите девет месеца, които ще се облагодетелстват от подобрението през третото тримесечие."

Airbnb излиза на борсата в най-трудния си период

Airbnb излиза на борсата в най-трудния си период

Очаква се това да се случи до края на годината

От друга страна, настроенията на инвеститорите могат да се окажат потиснати до края на годината, тъй като страната се приближава все повече към президентските избори. Те обикновено са период на несигурност, през който пазарите по принцип се държат по-консервативно.

Но пред Airbnb има и други рискове. Тя се оказа сериозно засегната от удара върху туристическата индустрия, в резултат на който съкрати четвърт от персонала си. Същевременно компанията набра частен дълг в размер на 2 млрд. долара, което я оцени на 18 млрд. долара - значително по-ниска оценка от първоначално очакваните 26 млрд. долара.

Кризата с Airbnb свали наемите в централен Лондон

Кризата с Airbnb свали наемите в централен Лондон

Предлагането расте, а търсенето намалява