Airbnb Inc. съвсем скоро ще бъде публична компания, пише The Wall Street Journal. Очаква се по-късно този месец платформата за ваканционни имоти да подаде документи за първоначално публично предлагане, което ще позволи акциите ѝ да се търгуват на борсата още преди края на годината.

Изданието подчертава, че няма гаранции, че компанията ще следва тези срокове, отчасти заради въпросителните относно разрешението. Засега остава неясно и дали Airbnb ще избере традиционното предлагане, при което ще набере свежи средства; дали ще избере директно листване, при което няма да получи нов капитал; или ще поеме по все по-модерния път на сливане с компания, която вече е на борсата.

Каквото и да се случи, дългоочакваният ход ще направи публична една от основните компании в т. нар. икономика на споделянето заедно с Uber и Lyft. Наскоро Airbnb бе оценена на $18 млрд., спад от предходна оценка от $31 млрд.Компанията, която предоставя платформа за листване и наемане на ваканционни имоти, бе основана през 2008 г. В продължение на години тя бягаше от борсата, нараствайки до един от най-скъпите стартъпи с приходи от $4,8 млрд. през 2019 г.

Заради пандемията обаче бизнесът ѝ пострада сериозно и Airbnb се впуна да си осигурява финансиране от частни компании при високи лихви. През април главният директор Браян Чески заяви, че компанията е смятала да подаде документи за IPO още през март, но заради вирусът плановете са били замразени.