Арабската търговска верига Home Box може да навлезе на руския пазар преди края на тази година. Това съобщи вицепрезидентът на Съюза на търговските центрове на страните от Близкия изток Камел Шабан на икономическия форум Mallpic, пише "Ведомости".

По негова информация, компанията води активни преговори с инвеститори и търговски центрове. Шабан добавя, че първият магазин може да отвори врати в Москва преди края на 2023 година.

"Що се отнася до ценовата политика, тя ще бъде основно в ниския диапазон. Например за Русия, цените на стоките ще бъдат приблизително същите, каквито бяха в IKEA", уточнява Шабан.

IKEA обяви, че готви намаление на цените на някои стоки

Приключи ли инфлацията? Една от най-големите вериги за търговия на дребно готви намаление на цените

Цените на металите и корабния превоз се успокояват, а веригите на доставки се възстановяват

Инвестициите в откриването на един магазин на Home Box се очаква да бъдат около $2,5 млн. Компанията планира да отвори общо до 20 магазина през следващите пет години. Home Box разглежда развитие на бизнеса си в руски градове с над милионно население.

По думите на Шабан, в бъдеще компанията може да създаде собствено производство в Русия, но преди това ще доставя стоки от Азия.

Home Box е част от арабския конгломерат за търговия на дребно и хотелиерство Landmark Group. Проектът стартира в ОАЕ през 2013 г. Трговската верига досега включва 42 магазина в седем държави. Home Box е специализирана в продажбата на мебели и стоки за дома "на икономични цени".

През март миналата година шведската IKEA временно затвори свои магазини в Русия на фона на започналата военна операция в Украйна и възникналите логистични проблеми и санкции. А през юни стана известно, че компанията търси купувачи за четирите си завода в Русия, както и че съкращаване на персонала и разпродава на останалата стока.

IKEA откри разширен център за поръчки в Бургас: шведската компания подготвя откриването на нов обект във Велико Търново

IKEA откри център за поръчки в Бургас: шведската компания подготвя и откриването на нов магазин - ето къде

Центърът за поръчки се намира в Mall Galleria