Ингка Груп, собственикът на повечето мебелни магазини на IKEA, планира допълнителни намаления на цените, тъй като някои разходи за суровини се облекчават, споделя нейният мениджър за търговия на дребно цитиран от Ройтерс. Това действие представлява обръщане на тенденцията за повишаване на цените, което започна през миналата година, поради нарастващата тогава инфлация.

Най-големият търговец на мебели в света повиши цените през фискалната си година, която приключва в края на август, за да преодолее растящите разходи за суровини и прекъсванията на веригата за доставки. Въпреки това IKEA успя да понижи някои цени отново към края на периода, тъй като запасите започнаха да се пълнят и веригите за доставки се възстановиха.

"Ние сме оптимисти да продължим да се фокусираме върху понижаването на цените, където можем", каза Толга Онку, ръководител на търговията на дребно на Ингка Груп, в интервю пред Ройтерс, "Аз съм оптимист занапред", добавя той.

Забавянето и намалението на някои от разходите, като тези метални суровини и морски транспорт, ще позволи на компанията да продължи намаляването на цените, казва още Онку.

Възможностите за ефективност в операциите ще продължат да помагат на IKEA да реализира печалби, докато по-ниските цени трябва да привлекат нови клиенти, особено тези, които се водят основно от цените на стоките, добавя той.

Собственикът на марката Inter IKEA, която отговаря за доставките, казва още, че този месец цените на суровините са започнали да се стабилизират и че промоционалните кампании и по-ниските цени на някои популярни продукти ще бъдат от ключово значение за привличането на купувачи с по-ниски финансови възможности.

Високата инфлация принуди потребителите по целия свят да затегнат коланите заради агресивни повишения на лихвените проценти на централните банка, което засили страховете от глобална рецесия и по-слабо търсене.

И IKEA вдига цените

И IKEA вдига цените

Очаква се проблемите в глобалните вериги за доставки да продължат и през следващата година

"Мисля, че нашият бизнес модел, който наистина се фокусира върху понижаването на цените и гарантирането, че сме още по-достъпни, се изплаща във времена като тези", споделя Онку пред Ройтерс.

Онку сподели тези детайли по време на посещение в Индия, пазар, на който IKEA навлезе през 2018 г. и където в момента има три традиционни гигантски големи магазина извън града и два по-малки шоурума в самия град. Индия е един от най-бързо развиващите се пазари и той заяви, че IKEA планира да инвестира в допълнителни магазини, както и в търговски центрове.

IKEA планира да отвори още магазини в индийските градове Ченай на юг, Пуне на запад, както и в близост до столицата Ню Делхи.