Властите в Еквадор подготвят амбициозен проект - нов кабинков лифт, който ще бъде най-дългият в света. Той ще се намира в столицата Кито и ще свързва централния бизнес район с летището.

Лифтът ще носи името Metroférico de Quito ("Градски кабинков лифт на Кито"). Ще има общо 10 спирки, а всяка кабинка ще е с капацитет от 38 пътници. Времето за пътуване между двете крайни спирки ще бъде 42 минути. Общата цена на новата транспортна система е 600 млн. евро, като е предвидено да превозва по 11 000 пътници на ден.

Снимка 396812

Кабинковият лифт ще бъде изграден на 2 етапа с помощта на публично-частно партньорство, а строителството му ще създаде хиляди преки и непреки работни места.

Първата фаза на проекта ще свърже парка "Ла Каролина", разположен в централния бизнес район на Кито, с предградието "Тумбако", разположено на югоизток от центъра на града. Тя включва 7 спирки, а очакваната обща инвестиция е 320 млн. долара.

Втората фаза ще разшири кабинковия лифт до международното летище Mariscal Sucre, разположено в близост до град Табабела, на около 18 км източно от столицата. Ще бъдат изградени 3 спирки, а очакваната цена е 280 млн. долара.

Metroférico de Quito трябва да бъде завършен в рамките на 14 месеца и ще спестява повече 1 час от времето за придвижване с обществен транспорт из столицата.

Кабинков лифт променя обществения транспорт на 3700 метра надморска височина

Градът, където общественият транспорт се движи в небето

Екологичната система е превозила над 150 милиона души за по-малко от 4 години

"След 14 месеца жителите на Кито ще могат да пътуват с най-дългия кабинков лифт в света с 3S технология", заяви еквадорският президент Ленин Морено.

Ползите от новата транспортна система са многобройни. Тя ще подобри качеството на живот на населението на Кито, ще съкрати времето за придвижване, но и ще намали емисиите от въглероден диоксид със 70 000 тона годишно.

Metroférico de Quito не е единственият градски кабинков лифт в региона. С такива се гордеят и главният град на Боливия - Ла Пас, столицата на Венецуела - Каракас и Меделин в Колумбия.