Швейцарската компания EuroChem откри нов завод за фосфатни торове в Бразилия, съобщиха от дружеството. С обща проектна инвестиция от близо 1 милиард щатски долара, новата фосфатна мина и заводски комплекс бяха построени за рекордно кратко време и ще имат годишен производствен капацитет от 1 милион тона усъвършенствани фосфатни торове.

Съоръжението предлага най-модерно интегрирано производство на фосфатни торове, с ниска консумация на вода, напълно затворен воден кръг и система за генериране на чиста енергия, която използва повторно собствената си пара и генерира до 40% от енергията, нужна на цялото съоръжение.

"EuroChem има дългогодишна и успешна история в Южна Америка, ключов пазар за растеж за нас, където има голямо търсене на нашите продукти", каза президентът на EuroChem Group Олег Ширяев. "Стартирането на новото ни съоръжение ни приближава една стъпка по-близо до нашите клиенти и ни позволява да предоставим на бразилските фермери достъп до най-висококачествени торове чрез нашата добре изградена дистрибуторска мрежа в тази важна глобална житница."

EuroChem инвестира активно в развитието на своите производствени мощности и през последните няколко години стартира няколко нови производствени обекта, включително завода за амоняк EuroChem-Northwest и заводите за поташ Usolskiy и VolgaKaliy в Русия. В момента се изгражда завод за амоняк и карбамид в Русия, EuroChem North-West-2, както и завод за калиев нитрат в Южна Русия и химически комплекс в Каратау, Казахстан.

Топ 10: Най-големите търговци с химични продукти в България по приходи

Топ 10: Най-големите търговци с химични продукти в България по приходи

Какво се случва с "Неохим"?

В Южна Америка, в допълнение към своя комплекс Salitre, EuroChem разполага със съоръжения за смесване и широка дистрибуторска мрежа, като в Бразилия работят над 3000 души. Компанията присъства в страната от 2016 г., след придобиването на Fertilizantes Tocantins и Fertilizantes Heringer.

EuroChem е водещ международен производител на торове, с продукти, вариращи от трите основни групи хранителни вещества: азот, фосфат и поташ. С глобална работна сила от 32 000 души и търговска мрежа, обхващаща над 100 държави. У нас компанията е представна от "Еврохим Агро България", която е част от EuroChem Group от 2017 година. По данни на Българската стопанска камара, с реализирани 180.1 млн. лв. българското предприятие попада на 5-та позиция сред дpyжecтвaта в ceĸтop тъpгoвия c xимични пpoдyĸти на база общ пpиxoд зa 2022 г. 

Компанията е свързана с Андрей Мелниченко, най-богатият руснак за 2023 г., според класацията на "Форбс." Той е основател и бивш бенефициент на производителя на торове EuroChem Group.

Руска компания иска да купи бизнеса с азотни торове на австрийската Borealis - за $500 милиона

Руска компания иска да купи бизнеса с азотни торове на австрийската Borealis - за $500 милиона

Borealis притежава три предприятия във Франция и по едно в Германия и Австрия