Тридесет от най-големите инвестиционни фондове в света, управляващи активи на стойност 5 трлн. долара, обещаха, че ще намалят въглеродните емисии в своето портфолио с между 16 и 29% до 2025 г., предаде Reuters. Така то ще бъде в унисон с целите на Парижкото споразумение за климата.

Това е и най-амбициозното обещание на алианса до момента, но по-важното от самия мащаб е, че те притежават акции във водещите компании по света, което означава, че могат да го изпълнят на практика. Всеки отделен член на съюза ще обяви конкретните си цели най-късно през 2021 г.

Колко пари са събрали в частните фондове първите бъдещи пенсионери?

Колко пари са събрали в частните фондове първите бъдещи пенсионери?

Догодина по същото време 17 хиляди жени ще получат достъп до партидите си

Според плана, наречен 2025 Target Setting Protocol, всеки от фондовете ще увеличи вложенията си в компании, понижаващи въглеродните емисии. Освен това те ще изпратят писма до бизнесите, чиито дялове притежават, призовавайки ги проведат "необходимите големи понижения на емисиите", и ще създадат борд от експерти, който да помага за постигането на тази цел.

"Постигането на нулеви нетни емисии не означава просто да се понижат емисиите и да се продължи с настоящите бизнес модели", каза председателя на Allianz и член на управителния борд на обединението Гюнтер Талингер. "Нулевата нетно икономика изисква дълбоки промени и създава уникални възможности за тези, които са готови да водят."

В разрез с всички: Турският суверенен фонд инвестира $10 милиарда в петрохимикали

В разрез с всички: Турският суверенен фонд инвестира $10 милиарда в петрохимикали

Освен тях, вероятно той ще вложи средства и в Turkish Airlines

Обещанието идва на фона на следващата дискусия относно климатичните цели на правителствата по света, която ще се проведе в Шотландия догодина. От друга страна, въпреки амбициозните задания до 2050 г., някои правителства, инвеститори и бизнеси са обвинявани, че не правят достатъчно в краткосрочен план.

Сред участниците в Nez-Zero Asset Owner Alliance са най-големият пенсионен фонд в САЩ - калифорнийският CalPERs, германският Allianz, PensionDanmark, швейцарският SwissRe и други.