Суверенният инвестиционен фонд на Турция ще вложи 10 млрд. долара в петрохимикали, предаде местното издание Hurriet. Първоначално средствата ще се насочат към местната индустрия за петролни горива, минното дело и застраховането, преди институцията да погледне към чужбина, каза главният изпълнителен директор на фонда Зафер Сьонмез.

По думите му с подобно вложение ще се помогне на страната да преодолее дългогодишните структурни предизвикателства пред отрасъла, сред които са дефицитите по текущата сметка и по спестяванията. Финансите в отрасъла пострадаха и заради настоящата криза, в която се намира страната.

Около половината от тази сума ще дойде от заети средства, още между 3 и 4 млрд. долара ще бъдат осигурени от активите на фонда, а още между 1 и 2 млрд. долара ще бъдат под формата на преки чуждестранни инвестиции.

Така докато инвеститорите по света масово загърбват петролната промишленост, включително и най-големият суверенен фонд на света - този в Норвегия, в южната ни съседка, изглежда, се движат срещу течението. А отливът на вложителите от изкопаемите горива само от началото на годината доведе до сриване на акциите на големите компании, което при тези от САЩ беше в размер на 38% при Chevron и на 58% при Exxon Mobil.

Въпреки че като абсолютна стойност сумата е голяма, всъщност тя представлява под 4% от общите активи на Турския фонд за богатство (Turkey Wealth Fund), който през 2019 г. управляваше активи в размер на 240 млрд. долара и акции на стойност 33 млрд. долара.

Норвежкият пенсионен фонд може да продаде акции на петролни компании за $6 милиарда

Норвежкият пенсионен фонд може да продаде акции на петролни компании за $6 милиарда

Това би направило портфейла на фонда по-малко уязвим при понижаващи се цени

Прогнозата е да до около година фондът да открие свои клонове в чужбина, първият от които ще е в Китай през 2021 г., а до пет години трябва да се появят такива и в Африка, и в Лондон. "Може би около 25-30% от управляваните от нас активи ще бъдат вложени в чужбина, но не днес", каза Сьонмез. "Нашият фокус е върху местната икономика и новия икономически план."

Въпросният "нов икономически план" беше приет през 2016 г. и включва сферите на стратегическо развитие на турските стратегически и активи и създаването на нови инвестиционни възможности. Сред тях се включват инвестиции от страна на фонда в местните водещи банки и застрахователни дружества, в държавните енергийни компании, в Turkish Airlines, Türk Telekom и някои минни отрасли. В последните влиза и секторът на петрохимикалите.

Местната водеща авиокомпания скоро също ще получи допълнително финансиране от фонда, посочват от Reuters. Това не е учудващо - авиоиндустрията е сред най-засегнатите от пандемията отрасли глобално.