Германски компании обявиха рекордните $15,7 милиарда капиталови инвестиции в Съединените щати за миналата година , показват данните на fDi Markets. За сравнение през 2022 г. сумата е била 8,2 милиарда долара.

Делът на американските проекти в инвестиционните програми на германските компании също се увеличи миналата година - до 15% от 6% предходната година.

Броят на тези проекти е 185, включително 73 в преработващата промишленост. Най-големият инвестиционен проект е заводът за електрически SUV автомобили на Volkswagen Scout Motors на стойност 2 милиарда долара в Южна Каролина.

През 2022 г. САЩ приеха Закона за намаляване на инфлацията и Закона за чипса и науката (Inflation Reduction Act и Chips And Science Act), предоставяйки над 400 милиарда долара данъчни облекчения, кредити и субсидии за възстановяване на производството и ускоряване на енергийния преход.

За сравнение: цената на проектите, обявени от германски компании в Китай през 2023 г., възлиза на едва 5,9 милиарда долара.

Данните на fDi Markets, цитирани отfinmarket.ru, обаче не вземат предвид определени видове инвестиции, включително M&A (сливания и поглъщания, бел. ред-) и други видове капиталови вложения.