Производителят на марките за бяла техника Candy, Hoover и Haier - китайската Haier Group, ще отвори първия си завод за хладилници в Европа. По него ще работи дъщерното ѝ дружество Haier Tech Romania, което ще се заеме с проекта, планиран в северната ни съседка.  

Производителят вече почти е завършил фабриката си за производството на хладилници, която трябва да започне да работи през пролетта на 2021 година, става ясно от информация на Romania Insider.

Базата се намира в град Плоещ, който е на малко повече от 50 километра на север от столицата Букурещ. Той е разположен на 130 000 квадратни метра, като застроената площ е от 63 000 квадратни метра. Инвестицията в проекта е от 70 милиона евро.

Според плановете там трябва да бъдат наети близо 800 души, а максималният капацитет от 600 000 произведени броя трябва да бъде достигнат до 2022 година.

Haier е създадена през 1984 година, като тя оперира в над 160 държави към днешна дата. Служителите ѝ наброяват 78 000, а заводите ѝ са 122. В България техни продукти се продават във веригата Technopolis.

Компанията произвежда бяла техника, както и потребителска електроника - хладилници, климатици, перални машини, мобилни телефони, компютри и телевизори. Според данни на Euromonitor тя е номер 1 бранд в сегмента на домакинските уреди през последните 10 години.

Тя има заводи основно в Югоизточна Азия и Северна Африка - от Филипините, Пакистан, Тунис, Египет и Алжир. От 2000 година има производствена база и в САЩ - в Южна Каролина.

На Стария континент купува вече работеща фабрика в Италия, като там произвежда част от продуктите си, продавани на европейските пазари.