На енергийния пазар у нас и на Балканския полуостров се появи нов "играч" - образува се ново българо-американско дружество, като Focal Point Energy (FPЕ) и INSA OIL, създадоха INSA OIL INC.

Как работата на новата компания ще се отрази на диверсификацията на енергоресурсите у нас, обясни в интервю в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air, Скот Браун, член на Съвета на директорите на INSA OIL INC.

INSA OIL INC. е водещ производител и дистрибутор на петролни продукти, управлява втората по големина рафинерия в България.

"Това ново съвместно предприятие е много подобно на това, което се опитваме да правим в САЩ. Целта е да се отдалечим от зависимостта от чуждестранни горива, във вашия случай - от руските горива", посочи Скот Браун.

По думите му, България може да стане независима икономически и финансово, също и политически, с използването на вятърна енергия, на слънчева енергия, хидро енергия и термална, също и биогорива.

Коментирайки отсрочката от 2 години, които България получи от ЕС за отказ от внос на руски петрол, Скот Браун отбеляза, че това време може да се използва за диверсифициране на различните източници на горива - като биогорива например, "още нещо може да се направи за ядреното гориво". Според Скот Браун, страната ни също така, може да разшири капацитета си за внос на втечнен газ.

Снимка 577542

Една от основните цели на новата компания е диверсификацията на енергоресурсите, както и разширението на капацитета на INSA OIL INC. в Белозем.

"Това което ще направим е да модернизираме и рационализираме производството, така че да е възможно най-ефективно. Ще търсим нови технологии от цял свят. В САЩ сме особено добри при биогоривата, и имаме много добри технологии в това отношение, така че можем именно с това да помогнем", коментира членът на Съвета на директорите на INSA OIL INC.

Той посочи, че Insa Oil Inc. ще бъдат добър конкурент на пазара, който ще играе по правилата и ще се бори с корупцията. Скот Браун допълни, че е най-добре да се използват местни ресурси за производство и така "парите остават в България".

От думите на члена на Съвета на директорите на INSA OIL INC. стана ясно, че компанията възнамерява да наеме на работа много хора от България.