Испанският гигант за добиване на възобновяема енергия Iberdrola заяви в понеделник, че ще инвестира близо 14 милиарда евро (15 милиарда долара) във Великобритания до 2028 г. в мрежи и ВЕИ проекти, съобщава Reuters .

Планът е в съответствие с по-широката инвестиционна стратегия на компанията, при която се наблюдава нарастващ фокус върху мрежите, чиято възвращаемост е позволява да бъде предсказуема, и по-селективен подход към ВЕИ проекти, предпочитайки тези, които носят по-висока възвръщаемост.

Някои от европейските енергийни гиганти станаха по-предпазливи по отношение на възобновяемите енергийни източници, тъй като секторът е изправен пред високи лихвени проценти и нарастващи разходи за дълговете.

Необходими са допълнителни инвестиции в мрежите за укрепване на системата, като се има предвид увеличената роля на производството на електроенергия от възобновяеми източници.

Италианската енергийна група Enel прие подобен сценарий с нов инвестиционен план, който ще се фокусира върху електрическите мрежи, като същевременно ще бъде по-предпазлив по отношение на проектите за възобновяема енергия.

Iberdrola каза, че преносните и разпределителните мрежи ще получат приблизително две трети от планираната инвестиция, включително повече от 3 милиарда евро за подводен кабел, способен да транспортира възобновяема енергия , достатъчна за захранване на два милиона домакинства.

Изграждането на кабела, Eastern Green Link 1 (EGL1), ще започне в началото на следващата година.

Испанската фирма също обеща да инвестира в слънчеви и вятърни проекти, включително офшорния вятърен проект край източното крайбрежие на Великобритания, известен като East Anglia 3, както и в зелен водород.

"Със стабилни и предвидими регулаторни рамки в Обединеното кралство, ние сме по-отдадени от всякога да продължим да насърчаваме нашите инвестиции в мрежи и възобновяеми енергийни източници, за да продължим да насърчаваме енергийния преход и постигането на климатичните цели на страната", каза в декларация изпълнителният директор на Iberdrola Игнасио Санчес Галан, цитиран от Ройтерс.