Един от големите производители на безалкохолни напитки у нас - Кока-Кола, ще разшири дейността си в страната като планира да пристъпи към по-осезаем износ за съседните пазари. В края на 2017 година от компанията потвърдиха, че в следващите месеци ще бъдат инвестирани 20 милиона евро в разширяване на производството в завода в Костинброд.

Част от вложението на средствата вече е било направено през пролетта на тази година, като до края на март 2019 година изграждането на новите съоръжения трябва да е приключило.

"Работата по разширението започна преди три години, като тогава купихме 50 декара земя. В следващите месеци получихме необходимите разрешения и свършихме т.нар. обосноваване на инвестицията. Реално инвестирането на сумата започна тази година и ще приключи март догодина. Това означава, че от април нататък ще можем да произвеждаме повече и да изнасяме", потвърди пред Money.bg главният изпълнителен директор на "Кока-Кола ХБК България" Светослав Атанасов.

Кока-Кола инвестира €20 милиона в бизнеса си в България

Кока-Кола инвестира €20 милиона в бизнеса си в България

В следващите 4 месеца ще бъдат направени вложения в размер на €6 милиона

По неговите изчисления разширението ще допринесе за увеличаване на производствения капацитет във фабриката с между 20 и 30 на сто над сегашните обеми.

По-голямата част от допълнителното производство е планирано не за вътрешния пазар, а за износ за съседните на България държави.

"Фокусираме се върху близките до нас Румъния, Сърбия и Гърция поради простата причина, че транспортните разходи са значително перо в нашия бизнес и няма да е рентабилно да изнасяме за далечни пазари", обясни Атанасов.

На въпрос дали с увеличаването на производството в Костинброд ще бъдат отворени и нови работни места, той потвърди, че може да има между 10 и 20-процентно увеличение на персонала, който към момента е около 150 души.

"Точно колко ще назначим зависи от това колко обеми ще изнасяме. Ако обемите скочат значително, тогава ще бъдат отворени по-голям брой работни места", заяви Светослав Атанасов.

Coca-Cola откри в София втория си най-голям развоен център в света
Обновена

Coca-Cola откри в София втория си най-голям развоен център в света

130 души ще разработват технологии за компанията

По отношение на инвестициите за настоящата година шефът на "Кока-Кола ХБК България" заяви, че те ще бъдат близо двойно по-големи в сравнение за изминалата 2017 година. Тогава те са били в рамките на около 10 милиона евро.

"Ръстът се движи от няколко направления - засиленото инвестиране в съоръжения, разширението на завода и поемането на бизнеса на Lavazza", каза Атанасов, визирайки сделката от края на миналата година, след която българското подразделение на "Кока-Кола" стана официален дистрибутор на италианското кафе за българския пазар.

Компанията осигурява работа за 19 800 души или колкото е населението на Карлово

Към момента в България пряко за групата от 5 юридически лица на "Кока-Кола" в страната работят 2300 души, а допълнителните работни места, свързани с партньорите и доставчиците на дружеството, достигат 17 500 души. Това стана ясно от представен доклад за социално-икономическото въздействие на системата на компанията у нас, изготвен от фирмата Steward Redqueen.

"Това означава, че компанията пряко и непряко осигурява работа за 19 800 души, което е колкото населението на град като Карлово, например", допълни Атанасов.

Според представените изчисления за изминалата 2017 година групата е продала 350 милиона литра на българския пазар, генерирайки оборот от повече от 876 милиона лева. От тях 381 милиона лева са били приходите за компанията, 153 милиона лева платените данъци и 342 под формата на маржове на търговските партньори.

От изследването става ясно, че добавената стойност на групата на "Кока-Кола" в страната, в която влизат внесените данъци, изплатените заплати и други, се изчислява на 560 милиона лева или 0,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.