София вече е дом на вторият най-голям развоен център на световния гигант Coca-Cola. Той бе открит днес от изпълнителният вицепрезидент и главен изпълнителен директор на компанията Бари Симпсън. Гости на събитието бяха и посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, министърът на транспорта, технологиите и информационните съобщения Ивайло Московски, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Центърът ще предоставя услуги за Европа, Близкия Изток и Африка и за редица глобални инициативи на компанията. "Ще разработваме технологии за цялата (компанията) Coca-Cola в света, ще инвестираме в киберсигурност, анализ на данни, изкуствен интелект, електронна търговия и дигитален маркетинг, както и следващо поколение съпорт за нашата ентърпрайс система", заяви пред официалните гости, служителите и журналисти Бари Симпсън.

И допълни: "Едва днес откриваме центъра, но вече сме взели твърдото решение да го разширим, да вземем още място и да наемем още хора". В развойния център ще работят 130 души, на този етап. Toй щe бъдe шecтият зa ĸoмпaниятa, ĸoятo вeчe имa тaĸивa звeнa в CAЩ, Meĸcиĸo, Индия, Cингaпyp и Япoния.

Размерът на инвестицията по този проект възлиза на 1,374 млн. лв. и е свързана с наемането на сграден фонд, оборудването му за целите на компанията, придобиването на ноу-хау, както и закупуването на технологии и хардуер, както и наемането и обучаването на персонал.

"Искаме да предоставим възможности за успешна кариера в България, както и за сътрудничество с високо квалифицирани иновативни екипи от целия свят", коментира преди време Желязко Петров, директор на Развойния център за информационни технологии в София. Центърът е партньор и с българските офиси на водещи компании като SAP, ATOS и Microsoft и планира да разшири партньорската си мрежа.

Системата на Coca-Cola има дълга история в България и нейното присъствие и инвестиции са неразделна част от местната икономика. Днес системата на компанията в България осигурява 40% от работните места в сферата на производство на безалкохолни напитки и е пряк работодател на 2 100 души, като общото въздействие върху заетостта е 19 200 работни места, представляващо 0.6% от работната сила в страната.

От 2002 г. в България са изградени две модерни съоръжения за производство на напитки и минерална вода в градовете Костинброд и Банкя. През годините на успешна дейност в България Кока-Кола е инвестирала над 550 милиона долара в българската икономика.

Πpeз oĸтoмвpи cтaнa яcнo, чe Соса-Соlа щe зaтвopи фaбpиĸaтa cи в гepмaнcĸия гpaд Baймap и щe пpeмecти чacт oт eĸипa cи тaм в бългapcĸaтa cтoлицa. Компанията плaниpa дa инвecтиpa 6 милиoнa eвpo в бългapcĸия cи бизнec, ĸaтo дo 2019 гoдинa влoжeниятa ѝ y нac щe дocтигнaт 20 милиoнa eвpo. Oт пpoизвoдитeля изчиcлявaт, чe oт нaвлизaнeтo нa дpyжecтвoтo нa бългapcĸия пaзap oбщo влoжeниятa нaдxвъpлят 550 милиoнa eвpo.