Един от лидерите в текстилната индустрия в България - E.Miroglio, ще разшири дейността си в страната след придобиването на марката облекла Dika. Сделката за нея е била завършена през 2017 година, като със споразумението компанията вече разполага със седем магазина на стария собственик и три нови, отворени след споразумението.

Дрехите на бранда ще се произвежда в две фабрики в Сърбия - в Димитровград и Пирот, които също са били придобити от E.Miroglio през миналата година за сума от 3 милиона евро. В момента там работят общо 450 души, като в бъдеще персоналът ще бъде увеличен до 1000 души, потвърди собственикът на дружеството Едоардо Миролио на събитие в столицата.

В момента обекти на Dika има в София, Пловдив, Велико Търново и Сливен, като фирмата ще разшири дейността си с нови такива в Бургас и Варна. Извън България марката присъства в Румъния и Грузия. По думите на Миролио до края на годината предстои нейни магазини да отворят врати и в Южна Франция - В Сент Етиен, Монпелие, Гренобъл и Тулуза.

От компанията не посочиха каква точно е била сумата на сделката за марката Dika, която преди това се държеше от двама гръцки предприемачи. "Ние придобихме този бранд при ликвидация, като част от активите й бяха купени от собственика, а друга част - от банки кредитори", обясни Миролио.

"След 25 години предишните собственици на компанията бяха решили да прекратят дейност. Ние видяхме възможност да не допуснем този бранд да си отиде", коментира още той.

В момента у нас за фирмата Dika работят 120 души, като дизайнът на моделите се прави в България, а изработката става в двата завода в Сърбия. За избора да изнесат производството в западната ни съседка Едоардо Миролио коментира, че основната причина за това е недостигът на работна ръка у нас.

"Една от причините за инвестицията в Сърбия е наличието на персонал, както и възможността за закупуването на двете фабрики", обясни собственикът на E.Miroglio и посочи, че в двата завода в Ямбол и Сливен компанията няма кандидати за 250 работни места.

Към момента дружеството разполага със седем текстилни фабрики в Сливен, три в Ямбол и една в Свищов, както и малък център за производство в Котел. Инвестициите в България на компанията за последните две години България достигат 55 милиона лева, като за нея работят близо 3000 души.

За 2017 година E.Miroglio отчита приходи от 235 милиона лева в сравнение с 2016 година и печалба от 17 милиона лева.