"КОРАДО-България" за първи път проби на германския пазар. В момента компания е близо до окончателно сделка с "голям клиент", каза по време на представянето на финансовия отчет за 2017 година председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на българското дружество Иржи Ржезничек.

Сделката в момента се финализира и ще бъде за "обемна и много взискателна". В Германия ще бъдат продавани стоманени панелни радиатори, които се произвеждат във фабриката в Стражица.

Името на клиента не бе обявено, но стана ясно, че той вече е поръчвал от чешката фабрика и през последните две години е изкупил 15% от произведените там радиатори за баня.

По време на срещата с инвеститори и медии бяха представени финансовите резулати на българското дружество за изминалата година. 2017 е третата поредна година, в която то постига рекорден резултат.

През 2017 година печалбата нараства с 63% до 4,778 милиона лева. "КОРАДО-България" отчита и повишение с 30% на приходите и 14% ръст на продажбите, като Румъния води с увеличение от 30%.

Общо 460 569 панелни радиатори и 87 410 лири за баня са произведени в Стражица - повишение от 17% спрямо 2016 година.

Нарастват и всички останали финансови показатели. Маржът на печалба достига 12% от 10% година по-рано, а възвръщаемостта на собствения капитал подскача двойно до 24% спрямо две години по-рано.

"КОРАДО-България" припомни и за целта си да влезе в индекса SOFIX на Българската фондова борса още през тази година или в началото на следващата. За да посрещне изискванията за свободно търгувани ценни книжа, дружеството ще увеличи броя на акциите, които поскъпнаха четирикратно за последните три години.

"КОРАДО-България" с голяма борсова цел през 2018 година

"КОРАДО-България" с голяма борсова цел през 2018 година

Компанията продължава и с инвестициите

Дяловете на дружеството, което е едно от едва шестте в премиум сегмента на българската борса, вече ще носят и дивидент двукратно в годината. Промяната ще бъде приета на следващото акционерно събрание, което ще се проведе в края на май т.г.

На него ще бъде взето и решение за изплащане на 3,424 млн. лева дивиденти, или 72% от печалбата за 2017 година.

Войтех Чамек, главен изпълнителен директор на чешката "КОРАДО Груп", посочи, че цялата група се развива изключително добре, като за последната година паричните потоци са се увеличили до 5,476 милиона евро от 1,057 за миналата година. Банковата задлъжнялост намалява до 9,206 милиона евро от 12,9 милиона евро. Продажбите се увеличават до 74,175 милиона евро от 69,334 милиона евро година по-рано.

Така дружеството запазва позицията си като петия най-голям производител на радиатори в света, като продадва продукцията си в над 50 страни на шест континента.

Пред групата стоят две основни предизвикателства, каза още той: повишението на цените на стоманата и стагниращия пазар. Чамек обаче посочи, че компанията е много добра позиция спрямо конкурентите си и записва силен ръст на печалбата през 2017 година въпреки повишението на цената на основната суровина с 50%. И намекна, че дружеството може да излезе като големия печеливш от ситуацията.

От "КОРАДО-България" напомниха и направените досега инвестиции в България. Само за последните четири години те достигат 11 милиона лева. 

"КОРАДО-България" с голяма борсова цел през 2018 година

"КОРАДО-България" с голяма борсова цел през 2018 година

Компанията продължава и с инвестициите

Съвсем скоро може да се очаква и решение за изграждане на бояджийна линия по нова технология, което ще позволи на заводът в Стражица да увеличи производството. За момента се използва около 80% от капацитета, тъй като част от радиаторите трябва да бъдат изпращани в Чехия за боядисване.

Към края на годината в българското дружество работят 231 души, а средната заплата надминава далеч тази за региона.

Войтех Чамек посочи още, че компанията е напълно готова за новите изисквания на европейското законодателство и до 2020 година ще пусне на пазара ново поколение продукти. Засега няма идея те да бъдат произвеждани в България.