Българското дружество "Лавена" ще разшири дейността си с 5 милиона лева инвестиция, става ясно от съобщение на дружеството до инвеститорите.

Производителят на популярните продукти за деца и бебета "Бочко" вече е сключил договор с "Кордеел България" за изпълнение на проекта. Разширението на производствената и складова сграда ще струва 4 990 000 лева без ДДС и ще бъде разположена в рамките на съществуващите площи на дружеството в Шумен, става ясно от обявлението.

Общата разгъната застроена площ на инвестицията ще бъде 5 203 кв. м. Очаква се проектът да бъде готов до 31 юли 2019 година.

Световно известен производител

"Лавена" е създадена през 1962 г. като производител на натурално етерично масло от лавандула. През годините дейностите й се разширяват и постепенно към дестилериите се изграждат цехове за различни козметични продукти - кремове, шампоани, пасти за зъби и други, а по-късно и до производство на хранителни добавки и медицински изделия.

Компанията е един от водещите производител на натурално етерично лавандуло масло и един от големите производители на козметика на българския пазар.

"Лавена" обработва над 50 хектара земя с етерично-маслени култури и притежава две десетилерии в общ капацитет над 100 тона масло.

Произведената от "Лавена" продукция се изнася в 43 държави по целия свят, включително огромни пазари като Китай, Австралия, Англия, Индия, Румъния, САЩ и други.

Освен "Бочко", компанията притежава и марките "Maternea", "Footprim", "Tetradent", "My Rose" и "Моята природа".

Акции

Дружеството се търгува на Българската фондова борса, като 76,29 процента от акциите са собственост на Константин Шаламанов. Наскоро компанията пусна последваща емисия дялове, с което увеличи капитала си от 319 981 лв. на 8,319 млн. лв.

Акциите се търгуват при последна цена от от 3,90 лева, отчитайки повишение от 4,75 процента за последната година при регистрирано поевтиняване от 9,07 процента на индекса Sofix.

Към 30 септември т.г. компанията отчита приходи от 12,572 млн. лв. при 14,480 за същия период на миналата година. Нетната печалба намалява до 929 хил. лв. срещу 2 млн. лв. при предходния период.

Кой ще изпълни проекта?

Изпълнител на проект е "Кордеел България", която започва дейността си у нас пред 15 години като акционер в местна строителна фирма в София, а през 2006 г. е създадена самата компания като 100% дъщерно дружество на групата "Кордеел".

Дружеството има 230 работници и 70 инженера и административни служители. Годишният оборот на българското дружество е приблизително €35 милиона.

Сред по-популярните ѝ проекти са изграждането на Bulgaria Mall на едноименния булевард в столицата, както и прилежащата Infinity Tower, завод за производство на Osram, автошоурум и сервиз за "Митвас", магазини на Praktier, Aiko и други.