Международното летище в румънския град Клуж-Напока вече разполага с обновен терминал "Заминаващи", съобщи infrapress.ro. В рамките на проекта второто по големина летище в северната ни съседка беше разширено с около 7200 кв. м. Проектът на стойност малко над 83 млн. евро e съфинансиран с европейски средства, по-малка част е осигурена от държавния бюджет, а най-значителната сума, почти 43 млн. евро, представлява самоучастие.

Летище за 2 милиарда евро ще строи Румъния на около 40 км от Русе

Летище за 2 милиарда евро ще строи Румъния на около 40 км от Русе

Bucharest-Sud ще бъде изградено южно от Букурещ, на територията на област Гюргево

Подобренията включват пространства, оборудвани по всички съвременни изисквания, които осигуряват по-добра организация на пътникопотока към страните във и извън Шенген. Като част от проекта са обособени нови пунктове за проверка на сигурността, 2 изхода за външни полети и 1 - за вътрешни, по-комфортни и просторни чакални, търговски обекти и други. 9000 кв. м пък са в допълнение към платформата за паркиране на самолетите.

Така летището вече разполага с общо 7 изхода за полети към страни от Шенген и 4 - за страни извън този списък. Модернизирането на съоръжението ще позволи безпроблемното преминаване и обслужване на 4,5 млн. пътници годишно, заяви Давид Чичео, генерален директор на летището, по време на официалното откриване. За сравнение, през миналата година през него са преминали едва 3,2 млн. души.

Снимка 668522

Източник: Airport Cluj

В рамките на реализацията е инсталирана и фотоволтаична система, състояща се от приблизително 270 панела. Тя ще обезпечава около 40% от необходимата електроенергия за терминалите.