Белгийската инженерна компания Melexis разширява инвестициите си у нас чрез строежа на нова сграда за производство на чипове на стойност 75 милиона евро. От компанията заявиха пред Money.bg, че сградата, която е в довършителен строеж, ще бъде изцяло завършена през септември тази година. Тя е в допълнение на настоящата и в нея ще се помещават производственото и научно-изследователското звено.

Белгийската Melexis започна строежа на база за €75 милиона в Горубляне

Строят база за производство на микрочипове за €75 милиона в Горубляне

Компанията наема 100 души до края на годината и увеличава екипа си с още 300 до 2022-а

Инвестицията в София има за цел да защити интересите на клиентите от последиците от глобалния недостиг на чипове

Глобалният мениджър производство в Melexis България, Иван Чернов, коментира пред екипа ни, че "кризата, свързана с недостига на чипове вероятно ще продължи още поне две години". Колкото до модерната фабрика у нас, "тя е една малка, но важна стъпка в преодоляването на кризата и е от ключово значение за региона".

Melexis наема 300 служители за бизнеса си в София

Белгийски производител на микрочипове наема 300 служители за бизнеса си в София

Първите 150 ще бъдат наети до края на тази година

На специално организирано събитие, от компанията показаха и част от почти завършената фабрика, която се простира на площ от 15 000 кв.м.

Тя е от ново поколение и е съобразена със съвременните тенденции за енергийна ефективност. Тоест, ще щади максимално околната среда. Сградата ще разполага с автоматизирана система за управление, умно следене на температурата и силата на осветлението, както и повторна употреба на енергията и топлината, използвана от сградната апаратура. Съвременната концепция за интериорен дизайн пък предоставя отделни пространства за индивидуална работа, работа в екип и брейнсторминг сесии.

Снимка 535839

Източник: Melexis

От Melexis ще наемат 160 нови служители - български и международни експерти в сферата на микроелектрониката

"България определено е страна, която осигурява подходящ икономически и бизнес климат, а София е център за технологични иновации. Благодарение на техническите университети тук има и много висококвалифицирани специалисти", подчерта вицепрезидентът по развойната дейност в компанията - Никола Симон. На събитието присъстваше и Марк Бирон, който е назначен за нов изпълнителен директор на Melexis и ще встъпи в длъжност от 1 август 2021-а година. 

Новите български служители ще бъдат оператори, инженери и техници, които ще работят по разработката и производството на иновативни интегрални схеми за редица международни пазари, включително и за автомобилния сектор, който страда значително от глобалния недостиг на чипове, до който се стигна заради пандемията.

Снимка 535838

Източник: Melexis

Производството

Продуктите на компанията, които ще се разработват у нас са предназначени не само за автомобилната индустрия, но и за други сектори, защото "автомобилите се електрифицират все повече, къщите стават неутрални по отношение на въглеродни замърсявания, а чиповете са неизменен елемент от автоматизирането на индустрията и обществото като цяло", коментираха от Melexis.

Компанията е световен лидер в полупроводниковите сензори в автомобилостроенето. Днес всеки нов автомобил, произвеждан в световен мащаб, съдържа средно по 13 чипа, създадени от Melexis. Седалището на компанията е в Белгия, а служителите й са над 1500 души в 18 местоположения по света.

Гигант в производството на чипове: Дефицитът ще остане до 2023 г.

Гигант в производството на чипове: Дефицитът ще остане до 2023 г.

Това е поредна индикация от индустрията, че текущата ситуация няма да се разреши бързо