Производителят на Mercedes-Benz ще похарчи милиарди в поръчка за компоненти за батерии за своите електрмобили. Daimler заяви, че е отделила €20 милиарда за целта, както и още €1 милиард за изграждането на осем завода за батерии в Германия, Китай, Тайланд и САЩ.

Германският производител иска да предлага електрическа или хибридна версия на всичките си модели до 2022 г. и посочи, че поръчката на батерии ще осигури постоянни доставки до 2030 г. Общо до 2022 г. компанията ще предлага 130 електрически и хибридни модела, а освен това и електрически ванове, бусове и камиони.

Daimler вече приключи изграждането на един завод в Германия, където планира да изгради още четири. Завод ще има и в Алабама, САЩ, както и в Пекин и Банкок.

Около 700 инженера на компанията ще работят по одитирането на доставчиците, а Daimler работи и с експерти в областта на правата на човека. Това се налага заради условията в някои мини, например в Конго, където се експлоатира детски труд.

Миналата година Volkswagen заяви, че ще похарчи над €50 милиарда за батерии и електрификация на моделите си, а Audi наскоро реши да задели $14 милиарда за целта.

Audi ще инвестира 14 милиарда евро в електромобилност, цифровизация и автономно шофиране до 2023 г.

Audi ще инвестира 14 милиарда евро в електромобилност, цифровизация и автономно шофиране до 2023 г.

Бъдещето в автомобилните технологии идва по-бързо отколкото очакваме