Mercedes-Benz ще изгради нов завод за батерии за електромобили в Полша, като част от инициативата да увеличи инвестициите си в електрически батерии през следващото десетилетие. Предприятието ще се намира в град Явор, в югозападната част на страната, обяви полският премиер Матеуш Моравиецки на пресконференция.

2019 ще бъде годината на луксозните електромобили

2019 ще бъде годината на луксозните електромобили

Редица марки вече показаха или ще покажат своите модели

"Много сме щастливи, че инвеститор, който е с нас от няколко години, ни се довери отново и на същото място в Явор", казва Моравиецки, цитиран от обществената телевизия TVP.

Полският премиер изказа голямо задоволство от мащабната инвестиция. "Решението на Mercedes-Benz да започне да произвежда електрически батерии в Jawor показва, че сме създали приятелски инвестиционен климат за компаниите, които искат да се развиват с нас. Радвам се, че Mercedes поставя Полша в най-високия технологичен рафт на своите продукти", написа той на профила си в Twitter.

Новото предприятие вероятно ще бъде част от огромния завод за производство на двигатели в полския град, който изгражда германската компания. Той се простира на 500 декара, в него са вложени 500 млн. евро и ще отвори над 1000 нови работни места. 

Инвестициите в новата фабрика за батерии са за над 200 млн. евро, а то ще отвори 300 работни места, съобщава членът на борда на Mercedes-Benz Cars Маркус Шефер, цитиран от Reuters.

Mercedes-Benz приготви €20 милиарда за компоненти за батерии

Mercedes-Benz приготви €20 милиарда за компоненти за батерии

Компанията ще изгради и осем нови завода

Daimler ще вложи 20 млрд. евро в батерии до 2030 г., които ще са му нужни за подготвяното масово производство на хибридни и електрически автомобили, обявиха от компанията през декември.

Собственикът на Mercedes-Benz е един от многото германски автомобилни производители, които се насочват към електромобилите, тъй като европейските регулатори затягат правилата за вредните емисии от дизеловите коли.

LG строи в Полша най-големия завод за батерии в Европа

LG строи в Полша най-големия завод за батерии в Европа

Инвестицията във Вроцлав е за 1,63 милиарда долара

Автомобилната индустрия в момента разполага с редица различни технологии за батерии, които се конкурират помежду си. Panasonic и Tesla използват батерии на основата на литий и кобалт, Nissan и LG Chem - базирани на литий и манган, а китайските производители създават батерии с по-ниска енергийна плътност, но без кобалт.