Норвежкият държавен инвестиционен фонд на стойност 1,4 трилиона долара, най-големият в света, отчете загуба от 374 милиарда крони (33,80 милиарда долара) през третото тримесечие, след като претърпя сериозни спадове в стойността на акциите и облигациите . Това съобщиха от фонда във вторник, информира агенция Reuters.

Акциите - най-големият клас активи, представляващи 70,6% от стойността на активите на фонда през тримесечието - записаха загуба от 2,1%. Инвестициите с фиксиран доход, които представляват малко повече от една четвърт от активите му, възвърнаха загуба от 2,2%, а активите в недвижими имоти от 3,3%.

Норвегия спечели $44 милиарда в хода на короновирусната пандемия

Норвегия спечели $44 милиарда в хода на короновирусната пандемия

Размерът на най-големия суверенен фонд в света се оценява на $1,2 трилиона

Широкообхватният характер на спада "може би показва, че има фундаментален макроикономически фактор, движещ това и... човек би посочил продължаващото нарастване на лихвените проценти", каза заместник-главният изпълнителен директор на фонда Тронд Гранде пред Ройтерс.

Акциите през изминалата година са се представили по-добре в сравнение с други класове активи, каза още Гранде.

Но и там фондът има "известна... загриженост", допълни Гранде, тъй като растежът беше "наистина концентриран върху няколко супер големи американски технологични компании".

Запитан дали вижда по-висок риск от корекция на пазарите сега в сравнение с преди три месеца, Гранде отговори, че не.

Все пак "предупреждаваме, че излизаме от доста дълъг период на ниски лихвени проценти, а също и на експанзивни... фискални политики", каза той.

"Когато лихвените проценти се повишават толкова много и толкова бързо, очевидно ще има бизнеси, които трябва да се рефинансират и да се финансират на по-високи проценти. И въпросът е дали всички са в добра позиция да направят това с рентабилността."

По отношение на войната между Израел и Хамас, фондът е малко изложен на риск, като 0,1% от инвестициите му се държат в Израел, което се равнява на 20,4 милиарда крони, към 6 октомври, в навечерието на началото на конфликта.

Фондът не е променил инвестиционната си стратегия там, но следи ситуацията.

"До степента, в която има потенциал да прерасне в по-голям и по-регионален конфликт, това очевидно е тревожно", каза пред Reuters Гранде във вторник.

Норвежкият суверенен фонд продава руските си активи за над $3 милиарда

Норвежкият суверенен фонд продава руските си активи за над $3 милиарда

Експерти се опасяват, че те могат да бъдат изкупени от руски олигарски на ниски цени

Междувременно покачването на стойността на кроната спрямо редица основни световни валути намали стойността на фонда с 264 милиарда крони през юли-септември. В същото време притокът на средства във фонда възлиза на 139 милиарда крони.

Норвежкият държавен пенсионен фонд е създаден през 1990 г. Norges Bank Investment Management, която отговаря за управлението на фонда, е подразделение на норвежката централна банка.

В момента фондът притежава около 1,5% от всички акции в света, като има ценни книжа в повече от 9,2 хиляди компании от 70 страни. Най-значителен дял в портфейла от акции заемат ценните книжа на Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com и Nvidia. В портфейла от държавни ценни книжа най-значителен дял заемат американските облигации, както и в по-малка степен такива на Япония и Германия.

Стойността на активите на фонда към 30 септември е 14,801 трилиона крони. Инвестициите в акции представляват 70,6% от инвестиционния портфейл, в облигации - 27,1%, в недвижими имоти - 2,2%, във възобновяеми енергийни източници - 0,1%.