Общият обем на IPO (първично предлагане на акции) в света тази година надмина предишния рекорд на фона на появата на голям брой "подставени компании" и високите цени на пласиране.

От началото на годината около 2,85 хил. компании и SPAC ( Специална компания с цел придобиване) са извършили IPO, общият обем надхвърли $600 милиарда. Рекордът е счупен както в броя на транзакциите, така и в размера на получените средства, пише Bloomberg. Предишният рекорд бе поставен през 2007 година.

С $0 приходи, Rivian стана третата най-скъпа автомобилна компания в света

С $0 приходи, Rivian стана третата най-скъпа автомобилна компания в света

От дебюта на Rivian на Nasdaq мина седмица и през цялото време цената на акциите се е увеличава

Лидер беше американският производител на електрически автомобили Rivian Automotive Inc., който този месец проведе IPO в Ню Йорк за почти 12 милиарда долара.

В Азия първото място е за China Telecom Corp. с 54 милиарда юана (8,4 милиарда долара), докато IPO на полския производител на електронни контролни терминали InPost SA в размер на 2,8 милиарда евро стана най-голямото в Европа.

Volvo се подготвя за IPO, очаква оценка $25 милиарда

Volvo се подготвя за IPO, очаква оценка $25 милиарда

Шведската марка ще произвежда само електрически автомобили до 2030 г.

Тези компании успяха да се възползват от рекордно високи цени на акциите на фона на продължаващата инвеститорска активност подкрепена от централните банки. Възстановяването на световната икономика, съчетано със стимулиращите мерки, увеличи корпоративните печалби.

Междувременно вниманието на регулаторите към пазара на IPO доведе до известно отслабване на активността на сделките със SPAC. По-строгият контрол на китайските власти над технологичните компании миналото лято предизвика вълна от сътресения на световните пазари, преустановявайки поредица от пласменти на китайски компании в Съединените щати.

Активността на инвеститорите на дребно и интересът към редица сектори позволиха на някои компании значително да увеличат капитализацията си в резултат на IPO. Така акциите на Rivian поскъпнаха повече от два пъти през първите няколко сесии, пазарната стойност на компанията за кратко надхвърли стойността на немския автомобилен производител Volkswagen AG, докато цената на южнокорейския SK Bioscience Co. по време на откриването търговията скочи със 160%.

Цените на акциите в САЩ са близо до най-високите си нива от времето на балона на дотком през 2000 година.

В същото време някои IPO бяха доста неуспешни. Така акциите на компанията майка на индийския доставчик на цифрови плащания Paytm паднаха с 27% по време на дебютната търговия, акциите на британския стартъп за доставка на храна Deliveroo Plc - с 26%, а на американския застраховател Oscar Health Inc. - с 11%.