Една от най-големите гръцки компании за производство на шоколад и сладкарски изделия планира да премести цялото си производство в България. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с ръководството на "Интерион" АД, съобщиха от министерството.

Компанията произвежда продукти под търговската марка "NuCrema", и към момента има намерение за нови инвестиции в развитие в Индустриална зона - Костинброд.

Инвестиции в размер на общо 70 млн. лв. стартират в Индустриална зона - Костинброд, стана ясно още при посещението днес на министър Стоянов в индустриалната зона.

До момента в района на Костинброд частни компании са инвестирали над 200 млн. лв. и са създали стотици нови работни места.

Инвестиция от 12 млн. лева стартира и един от най-големите производители на врати, прозорци и щори не само в България, но и в Европа - "Ролпласт Груп" АД, съобщиха от компанията при посещението на икономическият министър в завода на компанията.

През последното десетилетие цялото производство на "Ролпласт Груп" АД е изнесено в района на Костинброд, а компанията има силно присъствие на Балканския полуостров, но реализира експорт и за държави от целия свят.

Ролпласт разширява производствения си комплекс с инвестиция 18 милиона лева

Най-големият производител на PVC дограма в България се разширява с 18 милиона лева

Компанията започва изграждането на нов производствен цех

"Включването на зоната в регистъра на индустриалните паркове в България ще даде възможност компаниите да ползват облекчен режим на административни процедури", коментира министър Стоянов. По думите му, в момента Министерството на икономиката и индустрията е в процес на изработване на Програма за развитие на индустриалните паркове в България. "Предвижда се тя да включва различни мерки за подкрепа, като от нея ще могат да се възползват единствено индустриални паркове, включени в регистъра."

А кметът на Костинброд каза от своя страна, че основен проблем остава недостигът на кадри, като бе договорено общината и министерството да си партнират в инициативи за популяризиране на възможностите, които предлагат работодателите в региона.

Индустриалните паркове у нас със стратегическо значение - списъкът, одобрен от правителството

Индустриалните паркове у нас със стратегическо значение - списъкът, одобрен от правителството

Държавата плаща оперативните разходи за годината за суперкомпютър Discoverer, намиращ се в "София Тех Парк"