Британско-австралийския минен гигант Rio Tinto ще стартира най-големият минен проект в света. Компанията ще инвестира 6,2 милиарда долара в минния проект Simandou в Западна Африка. Това е най-голямото неизползвано находище на висококачествена желязна руда в света, съобщи изданието Mining Technology.

Планинската верига Симанду се намира в югоизточната част на Република Гвинея. Почвите там съдържат най-големия в света неизползван резерв от висококачествена желязна руда, оценен на над 2 милиарда тона, според информация от сайта на компанията. Разработването на проект от мащаба на Simandou е уникална възможност, смята Rio Tinto.

Гигантът Rio Tinto инвестира над $6 милиарда в Гвинея

Водеща рудодобивна компания инвестира $6 милиарда в една от най-бедните страни в света

Общата стойност на проекта е почти двойно по-голяма

Минната концесия на Simandou е разделена на четири блока. Rio Tinto дърржи права върху блокове 3 и 4 на Simandou чрез Rio Tinto Simfer - съвместно предприятие между Rio Tinto, Chalco Iron Ore Holdings и правителството на Република Гвинея. Rio Tinto е мажоритарен акционер и управляващ партньор на Rio Tinto Simfer.

Компанията работи и с правителството на Гвинея и разработчиците на блокове 1 и 2 от минната концесия Simandou Winning Consortium Simandou (WCS), за съвместно развитие на инфраструктурата, необходима за износ на добита желязна руда. Това включва 600 км железопътна инфраструктура, обхващаща цялата страна, както и пристанищна инфраструктура на брега на префектура Forécariah в Гвинея.

Минният гигант Rio Tinto разглежда възможни сделки на пазара с литий

Една от най-големите минни компании в света иска да атакува и пазара с литий

Новината идва след отчетен спад на печалбата

За целта е учреден La Compagnie du TransGuinéen (CTG) през март 2022 г. Собствеността на CTG е разделена между партньорите Rio Tinto Simfer и WCS, всеки с 42,5% дял от капитала, като правителството на Република Гвинея поема 15% дял в капитала.

Снимка 212368

Източник: Wikipedia

Финансирането ще бъде насочено точно към изграждането на 552-километрова железопътна линия за транспортиране на висококачествена желязна руда от две нови мини в планините Симанду до ново пристанището на атлантическото крайбрежие на Гвинея. Една от мините ще бъде построена и управлявана от Rio Tinto.

Rio Tinto прекъсва връзки с Русия

Първа голяма минна компания прекъсва връзки с Русия

Решението на компанията поставя под въпрос съдбата на съвместното й предприятие с руката Rusal

Според главния изпълнителен директор на Rio Tinto Group Якоб Стаусхолм тунелите по железопътния коридор вече са подготвени и са поръчани материали за строителството.

През януари компанията, че очаква да започне работа по проекта тази година след почти три десетилетия на неуспехи и корупционни скандали, като производството на желязна руда може да започне най-рано догодина.