Френският петролен и газов концерн Total, чрез своята компания за акумулатори Saft, и Groupe PSA/Opel, която включва пет марки автомобили (Peugeot, Citroën, DS, Opel и Vauxhall), подписаха споразумение за създаване на съвместното предприятие ACC, съобщиха от пресслужбата на Total.

"Чрез това партньорство страните създават играч от световна класа в проектирането и производството на високопроизводителни батерии за автомобилната индустрия от 2023 г.", се казва в съобщението.

Total /Saft ще сподели своя опит в научноизследователската и развойна дейност и индустриализацията, а Groupe PSA ще сподели своите познания за автомобилния пазар и производствен опит. Изследователският и развоен център в Бордо и пилотният обект в гр. Нерсак, Франция, вече започнаха работа за разработване на нови, високоефективни литиево-йонни технологии. След края на тази фаза на научноизследователска и развойна дейност, масовото производство може да започне в два завода: в Доврен (Франция) и Кайзерслаутерн (Германия).

Opel изгражда най-големия завод за батерии в Германия

Opel изгражда най-големия завод за батерии в Германия

Новият завод е част от европейски автомобилен проект на PSA Group

Проектът има за цел да отговори на предизвикателствата на енергийния преход, като намали въздействието на транспорта върху околната среда по цялата продуктова верига.

Проектът има за цел да подкрепи растежа на търсенето на електрически превозни средства на европейския пазар, който се очаква да нарасне 15 пъти до 400 GWh.

Планира се първоначалният производствен капацитет в рамките на съвместното предприятие да бъде 8 GWh, а до 2030 г. той ще достигне 48 GWh. Това предполага производството на 1 милион електрически автомобила годишно, тоест повече от 10% от европейския пазар.

Франция получава свой завод за батерии за електромобили

Франция получава свой завод за батерии за електромобили

В опит Европа да се пребори с доминацията на Азия в сектора

Проектът е подкрепен финансово от държавните власти на Франция и Германия в размер на 1,3 милиарда евро. Целият проект ще привлече инвестиции от над 5 милиарда евро.