Uber избра втория най-голям град в Австралия за провеждане на тестови полети на иновативните си летящи таксита. Американската компанията за споделени пътувания първоначално се бе спряла на Дубай, припомня Reuters.

В крайна сметка компанията избра Мелбърн и американските градове Далас и Лос Анджелис за автономните си самолети през 2020 година. През 2023 се очаква летящите таксита да влязат в експлоатация.

"Австралийските власти са възприели подход, ориентиран към бъдещето за развиване на транспортни технологии", заяви Сюзан Андерсън, регионален генерален мениджър за Uber в Австралия, Нова Зеландия и Северна Азия.

Според нея това, съчетано с уникалните геопространствени възможности на Мелбърн, прави града идеален за целите на компанията.

Тестовите полети ще превозват пасажери от един от седемте търговски центъра Westfield до главното летище в града. Пътуването от централната част на Мелбърн до летището по план трябва да отнеме 10 минути спрямо 25 минути с кола.

Електрическите безпилотни самолети могат да бъдат поръчвани от потребителите чрез приложения на смартфона по същия начин, както използването на автомобилните услуги за превоз на компанията.

Въздушният флот на Uber включва електрически реактивни двигатели, елементи на хеликоптер и дрон, както и неподвижна летателна част с крило, която задвижва малки ротори, отговорни за вертикалното излитане и кацане, и бърз хоризонтален полет.

Месец след дебюта на борсата: Uber отчете $1 милиард загуби

Месец след дебюта на борсата: Uber отчете $1 милиард загуби

Но компанията не е притеснена