Преди няколко години американският старт-ъп Uber заложи много на това да развие бизнеса си в Европа. Постепенно обаче дейността на компанията беше ограничена или забранена в много страни на Стария континент, включително в България.

Сега Uber има нов план как да "спечели" европейските държави - в електрически колела и тротинетки. Старт-ъпът планира удвои инвестициите си в този проект на Стария континент през 2020 година, посочва CNBC, цитирайки представител на фирмата.

Компанията купи американската платформа за споделени колела Jump през последната година, залагайки на бързия растеж на т.нар. микромобилност. Оттогава насам Uber активно разраства присъствието си в сектора особено в европейските градове.

"Искаме да удвоим присъствието си в микромобилността", коментира ръководителят на Jump Кристиан Фрийс в интервю за CNBC. "Ние виждаме как добре работи този бизнес и искаме да инвестираме повече в тази посока, особено в Европа", допълва той.

В този сегмент Старият континент изпреварва САЩ за последните 8 месеца. От Jump посочват, че засега те са най-популярни в Париж, следван от Сакременто и Сиатъл.