Технологични компании ще инвестират общо над 2,5 милиарда паунда във Великобритания, създавайки 1 600 нови работни места, обяви премиерът Тереза Мей, цитирана от BBC.

Голяма част от сумата е само от един гигант. Компанията за "облачни" услуги Salesforce съобщи, че готви инвестиция в размер на £1,9 милиарда ($2,5 милиарда) във Великобритания в рамките на следващите пет години, предава CNBC.

Базираната във Сан Франциско IT компания е най-популярна със своята платформа CRM (customer relationship management), използвана от редица международни компании по целия свят. Дружеството ще увеличи броя на персонала, капацитета на своя център за данни и офис площи във Великобритания заради разширяване на клиентите.

Миналият месец Salesforce отвори първия си център за иновации в Европа именно в Лондон. Втори център за данни пък ще бъде отворен на Острова през 2019 г.

Великобритания пуска и програма на стойност 2,5 милиарда паунда, за да помогне на местните компании да растат и да разширят дейността си в чужбина. Кабинетът се надява да привлече още 5 милиарда паунда частни инвестиции за програмата.