Абу Даби и Дубай обявиха, че започват да се подготвят за откриването на молове и търговски центрове след наложената блокада заради новия коронавирус. Вчера властите в страните издадоха насоки към собствениците на фирми и потребителите в навечерието на свещения мюсюлманин месец Рамазан.

Точните дати и срокове за повторното отваряне на заведенията все още не са обявени. Собствениците на обектите и гражданите обаче очакват това с нетърпение, пише CNBC.

Към момента в Обединените арабски емирства се съобщава за повече от 8 200 случая на коронавируса.

Мерките, които бяха издадени отделно от Министерството на икономическото развитие на Абу Даби и правителството на Дубай, ограничаваха работното време на обектите, съответно и работата на персонала и капацитета на клиентите.

Швеция очаква Стокхолм да постигне масов имунитет срещу Covid-19 до седмици

Швеция очаква Стокхолм да постигне масов имунитет срещу Covid-19 до седмици

Страната избра да не ограничава гражданите и биснеса си

Очаква се търговските центрове в Абу Даби да бъдат отворени за гражданите само между 14 и 21 часа, а в Дубай моловете ще бъдат отворени за не повече от 10 часа на ден.

Обемът на посетителите в заведенията и в двете емирства ще бъде ограничен до 30% от капацитета на мола, като посетителите могат да прекарат по максимум три часа в моловете. Наличните места за паркиране ще бъдат намалени с 50% в Абу Даби и 75% в Дубай. Същевременно гражданите над 60-годишна възраст няма да бъдат допускани в обектите и в двете емирства. В Дубай влизането ще бъде забранено и за деца на възраст между 2 и 13 години.

Носенето на маски ще бъде задължително за всички посетители и персонал, а търговските центрове ще трябва да имат изолационни помещения на място, за да могат да се изолират потенциални болни или преносители на заразата. В Абу Даби ще бъдат осигурени и ръкавици за посетители.

И в двете емирства търговските центрове ще трябва да бъдат денонощно почиствани и дезинфекцирани. На входа на центровете ще се мери температура. Персоналът на входа ще осигурява маски и средства за дезинфекция на ръцете. Хората ще трябва да спазват физическа дистанция от 2 метра по всяко време, с изключение на членовете на семейството, които посещават заедно обектите.

Фитнес залите, кината, молитвените стаи, обществени места за хранене и други места за забавление ще останат затворени.

Развиващите се икономики ще понесат трудно кризата

Развиващите се икономики ще понесат трудно кризата

Как те са засегнати от пандемията?

"След като условията бъдат обявени официално, предприятията ще могат да отворят, след като са спазили указанията и протоколите и са готови да приемат клиенти и възобновят операциите си", пише в наредбата, публикувана от правителството на Дубай.

Всички фирми, с изключение на тези, които се считат за основни, са затворени в ОАЕ от края на март. Затворени са и джамиите, фитнес залите, парковете, плажовете и други обществени места.

През март ОАЕ обяви стимулиращо финансиране на стойност няколко милиарда долара, включително освобождаване от такси и субсидии и подкрепа за банки и частния бизнес за стимулиране на икономиката в условията на блокирана търговия и туризъм.

Дубай - търговската столица на ОАЕ и най-многолюдното емирство - понастоящем е под един от най-строгите режими за блокиране в света. Забранено е излизането от дома без разрешение на полицията. Разрешенията се дават само за основни пътувания - спешни случаи, ходене до аптека, магазин за хранителни стоки или теглене на пари в брой. Хората могат да кандидатстват за получаването на такова разрешително само веднъж на всеки три дни. Одобренията за разрешителни се отлагат постепенно и се забавят, така че да се ограничи броят на хората в хранителните магазини.

Как се отваря икономика след кризата? Германия показва

Как се отваря икономика след кризата? Германия показва

Останалите държави трябва да се поучат от подхода на страната, която постави епидемията под контрол