Светът е в момент на рязко влошаване на икономическите показатели, заради продължаващата пандемия. Със сигурност развиващите се страни ще бъдат силно засегнати от това, което Международният валутен фонд и други предупреждават. Това ще бъде най-лошият спад след Голямата депресия през 30-те години, пише BBC.

Почти всяка страна на планетата е засегната. МВФ очаква 170 държави, независимо от това дали са богати или бедни, да претърпят спад в икономическата активност през 2020 г. А това означава и спад на средния жизнен стандарт. Развиващите се икономики обаче се отличават по начина, който са засегнати от пандемията.

Цени на стоките

Много от от тези държави са износители на стоки, използвани в промишлеността. Спирането на много фабрики по света означава, че ще има по-малко търсене на тези стоки. Цените им са паднали рязко в някои случаи.

Петролът е най-показателният пример. Сривът в търсенето е особено тежък, тъй като кризата доведе до масово намаляване на търсенето на транспортни горива, повече от 90% от които се произвеждат от суров нефт.

Ситуацията се изостри през периода на ценовата война между двата най-големи износителя, Русия и Саудитска Арабия. Някои цени на петрола дори бяха паднали под нулата и това подчерта огромния дисбаланс между търсене и предлагане.

Други стоки също отбелязват рязък спад на цените, макар и не с мащабите като тези при спада в петрола. Медта например, сега е с около 18% по-евтина, отколкото беше в средата на януари, а цената на цинка е надолу с повече от 20%. Тези спадове на цените засягат бизнеса и правителствените приходи в страните, които изнасят тези стоки.

Икономист: Тази рецесия ще бъде много по-дълбока от кризата през 2009 година

Икономист: Тази рецесия ще бъде много по-дълбока от кризата през 2009 година

Дори частично отваряне на икономиката ще подкрепи активността, казва Лакшман Ахутан

Международни инвестиция

Развиващите се страни също трябваше да понесат удара от това, че международни инвеститори изтеглят парите си. Главният икономист на МВФ Джита Гопинат казва, че апетитът за риск сред международните инвеститори е намалял доста.

Това означава, че те са по-склонни да продават инвестиции, които се разглеждат като относително рискови, включително облигации и акции на развиващите се пазари, и да теглят парите си обратно. Тя казва, че резултатът е "безпрецедентни обрати в капиталовите потоци".

Външен дълг

Спадът в стойността на националните валути прави по-скъпо изплащането на лихви в други валути.

Във време, когато бюджетите на развиващите се страни са под натиск да се справят със здравната криза и нейните икономически последици, плащанията по дълга могат да бъдат сериозно отклоняване на и без това оскъдните ресурси.

Затова тече кампания за справяне с дълговите проблеми на развиващите се страни. МВФ и водещите световни икономики са предприели някои стъпки за облекчаване на тази тежест, като предоставят облекчение от тежестта на лихвите по дълга и изплащанията през следващите няколко месеца.

МВФ се съгласи да покрие дължимите плащания от 25 страни, предимно в Африка, през следващите шест месеца от доверителен фонд, финансиран от дарения от страни членки, включително неотдавнашен залог от Обединеното кралство в размер на 185 милиона долара.

Водещите икономически сили на Г-20 се съгласиха да отложат, а не да анулират, плащанията по дълга от май до края на годината за повечето от най-бедните държави. Това решение обхваща плащанията на дълга към правителствата на Г-20 от общо 77 държави.

Как се отваря икономика след кризата? Германия показва

Как се отваря икономика след кризата? Германия показва

Останалите държави трябва да се поучат от подхода на страната, която постави епидемията под контрол

Това означава, че през следващите месеци паричните средства могат да бъдат отклонени за справяне с кризата, а не за извършване на тези плащания. Но те ще трябва да направят плащанията в бъдеще.

Проблеми със здравните мерки

Справянето със здравните проблеми представлява особена трудност в гъсто населените райони в развиващите се страни. Социалното дистанциране е особено трудно на този фон.

Много от хората трябва да излязат за да отидат на работа, за да изхранват себе си и семействата си. "Трябва да направим този ужасен избор, или да се изложим на риск от инфекция и да продължим да ходим на работа, или да изложим семействата си на риск, защото те ще гладуват", казва Оксана Аббуда ръководи StreetNet International, организация, която представлява улични търговци по целия свят. "Това е реалността за милиарди хора по света в развиващите се страни."

Меркел склони за облигации срещу кризата

Меркел склони за облигации срещу кризата

Берлин се готви и за по-голям бюджет за ЕС

Паричните преводи

Развиващите се страни също могат да бъдат засегнати от срив на паричните преводи, които работниците мигранти изпращат на семействата си. Тези парични преводи, често се изпращат от богати в по-бедните страни и могат да бъдат много важна подкрепа за стандарта на живот на семейството.