Канцлерът на Германия Ангела Меркел даде знак, че е склонна икономическото възстановяване на Европа след пандемията да бъде финансирано с по-голям бюджет на Европейския съюз и издаването на общи облигации чрез Европейската комисия, предава Reuters.

Лидерите на ЕС ще обсъдят горещата тема с общия дълг на видеоконференция в четвъртък. Идеята, покрай която може да бъде постигнат компромис, включват Европейската комисия да емитира дълг. Меркел настоя, че този акт на солидарност ще трябва да се осъществи в рамките на съществуващите европейски правила.

В опит да подготви компромисната сделка преди четвъртък, Меркел е обсъдила темата по телефона и с френския президент Еманюел Макрон, италианския премиер Джузепе Конте, испанския премиер Педро Санчес, холандския премиер Марк Рюте, президента на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Чарлз Мишел, казва източник на Reuters. Обсъдени са няколко предложения, но остава неясно дали разликите в мненията са загърбени.

Самата Меркел посочи още, че следващия бюджет на ЕС ще изглежда много по-различно и ще бъде по-голям от това, което бе дискутирано преди пандемията.

Съдбата на Италия е в ръцете на Брюксел

Съдбата на Италия е в ръцете на Брюксел

Постигането на консенсус за общ спасителен план е жизненоважно за Рим