Съседите на Швеция затвориха границите си. Затвориха и училищата, и баровете, и бизнеса заради пандемията на новия коронавирус. Швеция обаче "тръгна срещу течението" и запази обществения си живот възможно най-неограничен.

Стратегията - страната не насочи усилията си към прилагане на масова карантина и изолация на гражданите си. Вместо това властите там решиха да оставят гpaждaнитe дa пoдxoдят съвестно и с oтгoвopнocт ĸъм cитyaциятa и дa cлeдвaт сами мepĸитe зa физичecĸa диcтaнция. Целта беше обществото да изгради масов имунитет срещу вируса, като същевременно държавата защитава групи с висок риск като възрастните хора.

Много намериха стратегията на страната за противоречива. Някои здравни власти дори определиха решението на държавата като "игра на руска рулетка с общественото здраве".

Но сега главният епидемиолог на страната д-р Андерс Тегнел обяви, че стратегията изглежда действаща и че "масов имунитет" може да бъде постигнат в столицата Стокхолм в рамките на следващите няколко седмици.

По думите на доктора в повечето части на Швеция, около Стокхолм, вече е достигната онази фаза, при която се наблюдава много малка или никаква промяна на показателите, свързани с разпространението на вируса. "Вече виждаме ефекта на имунитета сред обществото и след няколко седмици ще видим още повече ефекти от това. И в останалата част от страната ситуацията е стабилна", коментира Тегнел пред CNBC.

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати

Страната достига плато, а икономиката далеч не понася такъв удар

Масовият имунитет сред населението, който обикновено се постига чрез ваксинация, се достига, когато около 60% от гражданите се считат за имунизирани. Без налична ваксина за коронавируса обаче учените се питат дали излагането и съответно възстановяването от Covid-19 води до дългосрочен имунитет. Има данни и за повторни инфекции на заразата, което още повече смущава медицинските лица.

Все пак Тегнел казва, че данните от пробите на населението показват, че 20% от жителите на Стокхолм вече са имунизирани срещу вируса и че след няколко седмици може да се достигне до масов имунитет. "Вярваме, че затова наблюдаваме бавен спад в случаите, въпреки все по-честото вземане на проби."

"За съжаление смъртността е висока заради проникването на вируса в домовете за възрастни хора и ние изследваме причините за това", допълни епидемиологът.

В Швеция има потвърдени над 15 000 случая на коронавируса. По-голямата част от тях са в столицата Стокхолм и околните й райони. В останалата част на Швеция случаите са много малко. А страната има около 10 милиона жители и се характеризира с ниска гъстота на населението извън градските си центрове.

Броят на случаите в Швеция е почти двойно по-голям от този в съседните Дания (над 8 000 случая и около 370 починали) и Финландия (с малко над 4 000 случая и 141 починали), които налагат строги мерки за блокиране. Но тъй като населението и на двете страни е около 5 милиона - на половина от това на Швеция - процентите са приблизително същите, въпреки че сравнението може да бъде изкривено на база направените тестове в различните страни. Но въпреки всичко, регистрираните близо 2 000 смъртни случаи в Швеция са много повече от тези в съседните страни. Трябва да се има предвид и че Швеция държи рекорд по най-много загинали за денонощие - общо 185 души.

Първоначално Швеция тестваше само хората, които влизаха в болница, но сега тества ключови работници и хора в домове за грижи. Тегнел каза, че решението за тестване на повече групи хора е причина броят на потвърдените случаи да не намалява толкова бързо, колкото всъщност би могъл.

Швеция тества около 20 000 души седмично и се надява да увеличи капацитета си до 100 000 за няколко седмици.

Нови данни: смъртността от Covid-19 е десетки пъти по-ниска, отколкото се смяташе

Нови данни: смъртността от Covid-19 е десетки пъти по-ниска, отколкото се смяташе

Изследвания в САЩ потвърждават допусканията, че заразените са до 85 пъти повече, отколкото властите намират. И реалната смъртност е до 0,2%

Възрастните хора плащат цената?

Въпреки че броят на новите случаи изглежда намалява, постигането на масов имунитет се оказа противоречиво. Мълчаливо да се позволи разпространението на вируса (макар и да се въведат мерки за забавяне на разпространението му) излага възрастните хора и хората със съществуващи здравословни проблеми на по-голям риск да се разболеят сериозно и евентуално да починат.

Тегнел призна, че ситуацията в домовете за възрастни хора в Швеция, където се наблюдава по-голямата част от трагичните случаи, е тревожна.

"Смъртността е много тясно свързана с домовете за възрастни хора. Повече от половината от хората, които са починали, живеят в домове за възрастни хора", каза докторът.

Независимо от това, Тегнел заяви, че е "доста уверен" в стратегията, която агенцията продължава да следва, но заяви, че още е твърде рано шведското правителство да премахне напълно ограниченията. "Голяма част от страната все още не е засегната", каза той.

Епидемиологът каза и че скоро страната ще публикува данни от различни проучвания, които да покажат степента на пенетрация на инфекцията сред обществото, както и степента на възстановяване. На база тези данни ще може да се установи дали е възможно да се изгради подобен масов имунитет. По думите му данните показват, че пикът на инфекциите вече е достигнат в Стокхолм.

Правителството на Швеция все пак се застъпи за това гражданите да работят от вкъщи, ако това е възможно. Препоръчва се и да се избягват неосъществени пътувания и социални контакти с възрастни хора. Междувременно ресторантите, баровете, кафенета и нощни клубове предлагат само обслужване на маса, а събиранията на повече от 50 души са забранени. Училищата за под 16-годишните остават отворени и животът като цяло продължава както преди, само с по-спокойно темпо.

ООН: Мерките срещу коронавируса ще доведат до над 260 милиона гладуващи

ООН: Мерките срещу коронавируса ще доведат до над 260 милиона гладуващи

Това е най-тежката хуманитарна криза от Втората световна война насам, коментира директорът на програмата.