В контекста на пандемията от коронавирус и мерките срещу нея, броят на гладуващите по света ще нарасне двукратно, до повече от 265 млн. души до края на годината, се посочва в нов анализ, публикуван от Световната продоволствена програма към ООН. "Това може да се превърне в най-тежката хуманитарна криза от Втората световна война насам", коментира директорът на програмата Дейвид Бийзли.

По думите му, светът се намира "на прага на пандемия от глад", ако не се вземат спешни мерки. Най-застрашени са страните от Африка и Близкия изток, посочи още Бийзли пред съвета по сигурност към ООН по-рано днес.

Изчисленията на Световната продоволствена програма показват, че 821 млн. души по света си лягат гладни, а към настоящия момент 135 млн. души са изправени пред "кризисни равнища на глад или по-тежко състояние". Към тях до края на 2020 г. ще се добавят още толкова гладуващи.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

Ежедневно от програмата осигуряват храна за над 100 млн. души. "Около 30 млн. от тях буквално зависят от нас, за да оцелеят", каза Бийзли, който се възстановява от коронавирус. "Ежедневно 300 хил. души може да умират от глад през следващите три месеца."

Тази цифра е валидна, без да се има предвид пандемията от коронавирус и мерките срещу нея, които очевидно ще влошат ситуацията. Според Бийзли, благодарение на новата обстановка може да се изправим срещу глад в почти 40 държави по света.

От Световната продоволствена програма припомнят още, че без правилно хранене, имунната система, която е единственият щит срещу вируса, ще бъде подложена на удар и ще направи все повече хора уязвими на коронавируса.