Правителството на британския премиер Тереза Мей най-накрая даде зелена светлина за разширяването на летище Хийтроу в Лондон. След години обсъждания министрите от кабинета разрешиха проекта, изчисляван на стойност от 16 милиарда паунда или 20 милиарда долара.

Дълго време властите на Острова обмисляха дали тази аерогара или Гетуик е най-подходяща, за да поеме нарасналия трафик към Лондон. Построяването на трета писта за кацане на летището ще бъде първата нова такава в Югоизточна Англия от Втората световна война насам.

С разширението Хийтроу ще може да приема до 135 милиона пасажери на година, което ще е доста над равнището от 75 милиона пътници годишно в момента.

"Стъпката, която правителството направи днес, е наистина важна", коментира транспортният министър на Англия Крис Грейлинг в изявление.

"Новата писта на Хийтроу ще подобри комуникацията на цяла Великобритания и е от решаващо значение за нашите връзки с останалата част на света, като ще подкрепи търговията, както и пазара на труда", допълва той, цитиран от Bloomberg.

Хийтроу продължава да е най-натоварената аерогара в Европа, въпреки че заради забавянето на решението за трета писта тя изгуби позиции спрямо конкурентите си във Франкфурт, Амстердам и Париж.  

От английското правителство изчисляват, че разширението на Хийтроу ще донесе допълнителни приходи за икономиката в размер на 61 милиарда паунда, както и ще създаде 77 хиляди работни места в следващите 14 години.