Дания стана първата страна, която спря програмата си за ваксинация срещу Covid. Причината според властите е, че вирусът вече е под контрол.

"Националният здравен съвет прекратява усилия за увеличаване на ваксините срещу Covid-19 за този сезон", се казва в изявление на Датската здравна служба, предава CNBC.

Кампанията за ваксинация срещу Covid в Дания започна малко след Коледа през 2020 г. Около 4,8 милиона граждани са ваксинирани, съобщиха от здравните власти, като над 3,6 милиона души са поставили и допълнителна ваксина.

В същото време много хора са били заразени, откакто вариантът на омикрон е доминиращ щам на вируса в Дания, което означава, че нивата на имунитет сред населението са високи.

"Имаме добър контрол над епидемията, която изглежда отшумява. Процентите на приети в болница са стабилни и също така очакваме скоро да спаднат. Затова закриваме програмата за масова ваксинация срещу Covid-19.

Върховният съд на САЩ забрани задължителната ваксинация във фирмите

Върховният съд на САЩ забрани задължителната ваксинация във фирмите

Решението засяга над 80 милиона американци

Според експерти имунизацията все още се препоръчва на хора, за които Covid представлява риск, като тези на възраст над 40 години и за неваксинирани бременни жени.

Ходът на Дания да спре програмата си за ваксинация идва на фона на отпадането на ограниченията за Covid в САЩ и на европейския континент, но Китай все още налага (или обмисля) блокиране заради вируса. Там новата на зараза са сериозни.

По време на пандемията се появиха нови варианти - те намалиха ефикасността на ваксините срещу Covid, които бяха разработени за рекордно кратко време през 2020 г.