Върховният съд на САЩ отмени решението на администрацията на американския президент Джо Байдън, която изисква от големите работодатели - с над 100 души екип, да налагат задължителна ваксинация срещу COVID-19 на служителите си.

Решението засяга приблизително 84 милиона работници, повече от 20 милиона от които са неваксинирани, предават медиите отвъд океана.

100 милиона служители в САЩ ще бъдат подложени на задължителна ваксинация или регулярни тестове

100 милиона служители в САЩ ще бъдат подложени на задължителна ваксинация или регулярни тестове

Това гласят новите мерки на президента на страната

Ако отмяната не беше наложеа от съда, служителите, които ходят на работа присъствено трябваше или да бъдат имунизирани, или да бъдат с маска на работното си място и да се тестват ежеседмично.

Според решението на американския съд задължителната ваксинация остава в сила за работещите във федералните здравни учреждения. Те са над 17 милиона.

Американският президент изрази разочарование от решението и призова работодателите все пак да "постъпят разумно, за да защитят здравето на хората и икономиката на страната".

Все повече американски и европейски компании опитват сячески да накарат своите служители да се подложат на ваксинация. Един последните примери е мебелният гигант Ikea.

Компанията започна да налага финансови санкции на служителите си във Великобритания, които не са се ваксинирали срещу Covid-19, но се налага да не ходят на работа поради нужда от самоизолация.

Най-големият търговец на мебели в света намалява и болничния на служителите, които не могат да отидат на работа, тъй като са били в контакт със заразен с Covid-19 до 96,35 британски лири (225 лева) седмично за задължителния 10-дневен период на самоизолация.

Община Белица вдига заплатите на ваксинирани служители с 20%

Тази българска община вдига заплатите на ваксинирани служители с 20%

Белица е една от малките общини в Югозападна България