Близо 35,7 милиона лева от държавния бюджет за следващата година ще бъдат използвани за закупуването на горива за новосъздадената "Държавна петролна компания".

По-конкретно тези средства ще бъдат използвани за обновяване и натрупване на резерви от гориво за следващата година, като не е ясно за какво точно количество ще стигнат те.

Това е заложено в проектобюджета за 2021 година, пише в-к "Сега". От документа не става ясно точно какъв ще е общият бюджет на дружеството, като към въпросните 35,7 милиона лева трябва да бъдат включени още за покриването на административни разходи.

Допълнително финансиране ще бъде необходимо и за изграждането на бензиностанции в страната, както и за строежа на складове за горива.

Законопроектът е готов: Планират 100 държавни бензиностанции в страната

Законопроектът е готов: Планират 100 държавни бензиностанции в страната

Това ще бъде първоначалният им брой, стана ясно на пресконференция в МС

Преди половин година, когато стана ясно, че правителството иска да създаде "Държавна петролна компания", беше посочено, че на първоначален етап у нас ще се появят 100 бензиностанции. Според оценки на експерти разходите за тях ще бъдат в размер на поне 100 милиона лева, като те трябва да бъдат направени в следващите 1 до 2 години.

Що се отнася до разходите за обновяване горивата, което влиза в програмния бюджет на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", от "Сега" посочват, че те вероятно ще стигнат около 29 милиона лева през следващата година. За сравнение през 2020 година те са в размер на 8 милиона лева.

Вече ще губим пари и от бензиностанциите

Вече ще губим пари и от бензиностанциите

Анализ на ИПИ