Десетки български туристи, отправили се на почивка в Гърция, рискуват да останат на улицата, ако агентите им в България не успеят да прехвърлят резервациите им към други хотели, плащайки със собствени средства, след като големият гръцки туроператор "Музенидис травъл" ненадейно преустанови дейността си. Според официалното съобщение това решение касае само периода 18-26 юни, когато се надява гръцката държава да му предложи финансова подкрепа. Това заявиха от Обединение "Бъдеще за туризма" /ОБТ/.

През "Музенидис травел" минават 70% от пътуванията на българите до южната ни съседка. В същото време Министерството на туризма бави одобрените 16.5 млн. лв. за удовлетворяване на вземанията на клиенти.

Спирането на дейността на компания от мащаба на Музенидис е сигнал за сериозни ликвидни проблеми, които без съмнение ще рефлектират пагубно върху българския туристически пазар, който очаква бърза адекватна намеса на Министерството на туризма и се опитва да се стабилизира след пандемията, коментират от Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ).

"Случаят с Музенидис показва колко фатално за нас е всяко забавяне на обещаните от Министерството на туризма средства в размер на 15% от оборота, с които трябва да удовлетворим вземанията на клиенти. Финансирането се бави по неясни причини по програма, нотифицирана от ЕК", изтъква Димитър Балтов, заместник-председател на ОБТ.

Досега към гръцкия туроператор са направени хиляди резервации на български граждани за Лято 2021, които все още не са уведомени, че пътуванията им ще бъдат провалени. Министърът на туризма Стела Балтова преди дни заяви че е получила уверение от гръцкия си колега Хари Теохарис, че всички българи, които в момента почиват в гръцки хотели по линия на "Музенидис" не трябва да се притесняват. Те ще довършат спокойно почивката си и ще бъдат извозени до дестинацията, откъдето са дошли.

"Музенидис травъл" все още не е обявил фалит. Компанията ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и едновременно с това преговаря с гръцката държава за финансова подкрепа, обявиха от българския клон на туроператора.