Киберсигурността е ключово предизвикателство за националната сигурност на САЩ, заяви американският президет Джо Байдън, цитиран от CNN. Това стана преди среща в Белия дом с лидери от технологичната индустрия. Президентът подчерта и важното значение на 100-дневната инициатива за подобряване киберсигурността в електроразпределителния сектор.

"Виждаме отново и отново как технологиите, на които иначе много разчитаме - от мобилните ни телефони, през тръбопроводите, до електрическата мрежа, могат да станат мишена на хакери и престъпници", каза Байдън в встъпителната реч пред събралите се изпълнителни директори на големи корпорации от Силициевата долина, представители на технологичния, водния и енергийния сектор, на банковата и на застрахователната индустрия и на академичните институции.

ФБР: Китай е отговорен за кибератаки срещу петролната индустрия на САЩ

ФБР: Китай е отговорен за кибератаки срещу петролната индустрия на САЩ

Те са извършвани в периода между 2011 и 2013 г.

Бизнес лидерите от ключовите сектори на американската икономика обещаха да помогнат за борбата на страната срещу кибератаките. Байдън припомни скорошните  атаки срещу американския бизнес, които са нарушили живота на обикновените американци.

Президентът на САЩ подчерта, че технологиите, от които страната зависи, са обект на киберпрестъпници, като в същото време половин милион работни места в сферата на киберсигурността остават незаети.

Байдън увери, че е говорил със страните от Г-7 за търсене на отговорност от държави, които са убежища за киберпрестъпнци и добави, че очаква от руския президент Владимир Путин твърди действия, защото по думите му "Русия много добре знае къде са и кои са киберпрестъпниците на нейна територия".

Русия ли стои зад най-голямата кибератака в САЩ?

Русия ли стои зад най-голямата кибератака в САЩ?

Освен САЩ, Великобритания също обвинява хакерите на руските разузнавателни служби за голяма кибератака

В Белия дом Байдън разговаря както с представители на гиганти като Google, Amazon, Apple, IBM и Microsoft.

Microsoft бе една от около 100-те компании и 9 правителствени агенции, станали обект на атаката, позната като SolarWinds, разкрита миналата година. По-рано тази година шпионска атака по имейл сървъра на технологичната компания пък засегна стотици хиляди организации по целия свят.

След атака над Colonial енергийните компании бързат да се сдобият с киберзастраховки

След атака над Colonial енергийните компании бързат да се сдобият с киберзастраховки

От своя страна застрахователите планират да повишат лихвите с до 40%