По-рано тази година петролопроводът Colonial, който е най-големият в САЩ, беше ударен от рансъмуеър хакерска атака. Тогава за това бяха обвинени руски хакери. Но в миналото основният извършител на атаки срещу петролната инфраструктура на страната е бил Китай, сочи нов доклад на ФБР.

Документът разглежда 23 удара срещу енергийната инфраструктура на САЩ, извършени в периода между 2011 и 2013 г. От тях потвърдените пробиви са 13, 3 са пропуснали целта си, а останалите 7 са с неясна "дълбочина" на пробива.

САЩ приписват тези атаки на "лица и групи, спонсорирани от Китай", показва докладът от тази седмица. Целта на тези действия е била да се изложи американска тръбопроводна инфраструктура на риск и да може Китай да развие способности за кибератаки срещу мрежата на САЩ.

Говорителят на китайското външно министерство Жао Лиджиян отрече обвиненията в доклада, като заяви, че предупреждението е объркало "правилно и грешно", съобщава South China Morning Post.

"САЩ са най-големият източник на кибератаки, насочени към Китай. Данните през 2020 г. показват, че 53% от 42-те милиона кибератаки са дошли от САЩ ", каза Джао и добави, че докладът на САЩ е на принципа: "крадецът вика: "спрете крадеца".

По-рано тази седмица Министерството на вътрешната сигурност на САЩ издаде нова директива за сигурност, която изисква от собствениците и операторите на критични нефтопроводи и газопроводи да прилагат допълнителна защита срещу кибератаките.

Повишеното внимание към защитата срещу кибер заплахи идва след атака на рансъмуер срещу компютърната мрежа на ключовия горивопровод за източното крайбрежие на САЩ, Colonial Pipeline, принуди оператора на тръбопровода да го спре за пет дни в началото на май. Кибератаката и последвалото спиране на главния тръбопровод за Източното крайбрежие доведоха до недостиг на гориво, пускане на бензиностанции и скок в цените на бензина.