Няколко седмици преди края на миналата година стана ясно, че хакери са "пробили" софтуера на доставчика SolarWinds, директно заразявайки неговата платформа Orion - една от често използваните системи за мониторинг на ИТ ресурсите отвъд океана. Хакнати, благодарение на пробива, се оказаха редица местни, щатски и федерални агенции. Пострадаха и частни компании като гиганта Microsoft.

Заради случилото се, разходите за киберсигурност през 2021 г. скочиха с около 20%

Макар и Руската федерация да отрича обвиненията, САЩ санкционират Русия за въпросната атака, която разтревожи фирмите за сигурност и изпрати ударни вълни през правителството до частния сектор, пише Bloomberg. Сред засегнатите бяха най-малко 16 000 компютърни системи, а до днес остават отворени отговорите на много въпроси за това каква информация е била открадната. Мотивът също остава загадка: шпионаж ли е било това или нещо още по-сериозно?

Снимка 448827

Източник: iStock

Как се е случила атаката?

Повечето доставчици на софтуер редовно изпращат актуализации на своите системи, SolarWinds не прави изключение. Миналата година тя е изпратила на своите клиенти поредната актуализация, без да подозира, че ъпдейтът включва хакерски код. Добавката, заложена от хакерите, е създала т. нар. "задна врата" в информационните технологии на клиентските организации. Подобни "врати" могат да се използват от хакерите, за да инсталират още злонамерен софтуер, който да им помогне да шпионират потребителските организации, да крадат данни и да изнудват.

САЩ смятат да наложат санкции на Русия заради кибератаки

САЩ смятат да наложат санкции на Русия заради кибератаки

Санкциите ще обхванат руските власти и юридически лица

Освен САЩ, Великобритания също обвинява хакерите на руските разузнавателни служби за голямата кибератака

Обвинението на САЩ идва в съвместна консултация от Агенцията за национална сигурност, Агенцията за киберсигурност и ФБР. Санкциите към Русия заради хакерската атака идва в момент, в който администрацията на американския президент Джо Байдън издава редица санкции срещу държавата в отговор на това, което се описва като "вредни дейности от правителството на Руската федерация".

Финансовите санкции конкретно споменават "злонамерени" кибер дейности на руски участници, включително кибератаката на SolarWinds

Заместникът на Борис Джонсън, външният министър на Великобритания Довиник Рааб се обърна към Русия с думите "да спре злонамереното си поведение".

"Обединеното кралство и САЩ призовават злонамереното поведение на Русия да бъде прекратено. Трябва да се даде възможност на нашите международни партньори и на бизнеса у дома да се защитят по-добре и да се подготвят срещу такъв вид действия", заяви Рааб.

Китайската кибератака срещу Microsoft се превръща в световна криза

Китайската кибератака срещу Microsoft се превръща в световна криза

Общо 60 хил. компании и държавни институции са станали жертва. Сред тях е и Европейският банков орган

Наскоро Националният център за киберсигурност на Обединеното кралство предупреди потребителите си да приемат, че мрежата им е била компрометирана от кибернападатели и да предприемат необходимите действия.

Иначе, най-много са разходите за киберсигурност в САЩ. До края на годината се очаква те да достигнат 51,7 млрд. долара.

България би могла да е конкурентоспособна в цифровия сектор и киберсигурността

България би могла да е конкурентоспособна в цифровия сектор и киберсигурността

2021 година ще донесе икономическо възстановяване, но Европа ще е големият губещ, смята Даниел Грос