България има голям потенциал в цифровия сектор и в киберсигурността. Имате много квалифицирани кадри и именно чрез тези сектори може да се създава конкурентно предимство. Това заяви почетният член на Центъра за европейски политически изследвания Даниел Грос в рамките на заключителното издание от онлайн поредицата на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria. То се проведе на 5 ноември и се излъчи на живо в сайта и социалните мрежи на единствената бизнес телевизия у нас. Той прогнозира, че през 2021 година ще има значително икономическо възстановяване, но двигателите на растежа ще бъдат САЩ и Китай, а Европа ще е най-силно засегната от сегашната криза.

"Най-големият риск за глобалната икономика е съперничеството между САЩ и Китай. Китай наваксва в много отношения и това е основният проблем не само за глобалната икономика, но и за глобалната политика", заяви Даниел Грос.

По думите му основният въпрос в момента е дали правителствата трябва да предприемат много по-мащабни мерки, за да стимулират икономиката. Според него няма логика фискалната и паричната политика да става по-експанзионистична заради спада на производителността на икономиката, защото въпреки че се увеличава покупателната способност на хората, ако те не могат да пътуват или да посещават ресторанти, в това няма смисъл.

"Тези отрасли ще изпаднат в криза и БВП на страната ще се понижи повече, отколкото ако подпомогнете хората. Ето защо смятам, че правителствата трябва да разберат кои браншове все още са в рецесия, да опитат да помогнат на служителите, заети в тях, а не самите компании. И да не се опитват просто да повишат общото търсене. Това беше полезна мярка при предходната рецесия и може да се окаже полезно и след 1-2 години. Но не и сега", коментира Даниел Грос в разговор с модератора Вероника Денизова, журналист от Bloomberg TV Bulgaria

Вероника Денизова

Вероника Денизова

По отношение на политиките на централните банки в световен мащаб почетният член на Центъра за европейски политически изследвания обясни, че в краткосрочен план банките не могат да се откажат от политиките, които прилагат, но трябва да бъдат внимателни в сегашната ситуация.

"Станахме свидетели на невиждана до сега фискална експанзия. Инфлацията може да започне да се ускорява до няколко години, защото правителствата наляха толкова ликвидност, че това ще е неизбежно", заяви участникът в онлайн изданието на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Грос това, което трябва да запомним от тази криза е, че могат да се случат неочаквани събития, а следващият шок може да дойде във всеки момент.

"Невъзможно е да си представим какъв ще е следващият шок, но знаем, че трябва да очакваме неочакваното. Миналата година чакахме финансова криза, а сега се борим с пандемия, затова бизнесът трябва да се управлява така, че да има място за маневри, а правителствата да имат ниски нива на дълг, за да могат да реагират. Съветът ми е бъдете подготвени", каза още Даниел Грос.

Цялото онлайн издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria може да гледате ТУК, както и в ефира на бизнес телевизията на 6 ноември, от 21:30 часа. Четвъртото онлайн студио достигна до близо 9000 потребители в каналите на Investor Media Group, където то се излъчваше на живо и в социалните мрежи.

Генерален партньор на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria е Real Finance, основен партньор е Sirma. Поредицата онлайн събития се провеждат с подкрепата на Allterco Robotics и А1.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Money.bg, "Мениджър".